Biała kiełbasa w sosie korzennym z imbirem
Czas: 30 minut
Składniki:
5 białych kiełbas cienkich ( parzonych )
2 cebule
1 łyżka miodu
1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka utartego korzennego piernika ( bez polewy)
5-6 plasterków świeżego imbiru
2 goździki
1 liść laurowy
4 jagody jałowca
1,5 łyżki masła
2 łyżki oleju ( z pestek winogron, ryżowy lub słonecznikowy)
sól
1/2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie
Utrzeć miód z pieprzem , szczyptą soli , szczyptą piernika, pół łyżki oleju i natrzeć pastą pocięte na kawałki kiełbaski. Odstawić na 15 minut.
Na patelni rozgrzać pozostały olej i podsmażyć na nim rozmaryn, imbir , goździki , rozgniecione jagody jałowca i liść laurowy.
Zdjąć przyprawy z patelni.
Wrzucić kiełbaski i obrumienić ze wszystkich stron.
Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż zrobi się złota.
Dołożyć masło i resztę piernika- podlać bulionem warzywnym. Dusić 15 minut.
Doprawić do smaku.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?