Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Majówka. Jak smacznie ugrillować mięso? PRZEPISY znanych kucharzy

gp
P. Krzyżanowski/Polskapresse
Przez ostatnie lata kiełbasa na ruszcie, a na zakończenie biesiady - pieczone ziemniaki z popiołu stanowiły weekendowy repertuar każdej wyprawy w teren. Nie inaczej będzie teraz. Przyda się jednak trochę urozmaicenia. Podpowiadamy, jak - rękami mistrzów - przyrządzić coś specjalnego na majowy weekend.

Czujecie zapach grilla? Pachnie kiełbaską z rusztu lub bardziej wysmakowanymi daniami. Nie tylko Pomorze grilluje.

Filet z indyka na grillu według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:
Filet z indyka
Marynata jogurtowa:
250 ml jogurtu naturalnego
sok z cytryny
4 ząbki czosnku
125 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do zamykanego naczynia przełożyć jogurt, wycisnąć sok z cytryny, wlać olej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mięso indycze pokroić na porcje i włożyć do marynaty. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Mięso upiec z dwóch stron na rozgrzanym mocno ruszcie.
CZY WIESZ, że Tak grillować można także inne gatunki mięsa.Czytaj, jak zrobić do nich dobrą marynatę.

Pascal Brodnicki podaje przepis na pizzę z grilla

Grillowany pstrąg według śląskiego kucharza Remigiusza Rączki

Składniki na 4 porcje
pstrąg (4 szt.)
natka pietruszki (0,5 pęczka)
cytryna (2 szt.)
olej (50 ml)
tymianek lub rozmaryn (1 łyżeczka)
sól
Przygotowanie:
Najpierw pstrągi dobrze wypłucz i lekko osusz. Następnie pstrągi należy natrzeć solą wewnątrz i zewnątrz oraz skropić sokiem z cytryny. Siekamy natkę pietruszki i wkładamy ją do środka pstrągów. Na koniec pstrągi należy posypać tymiankiem lub rozmarynem i tak pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Grillujemy najlepiej w specjalnych siatkach do ryb. Aby ryby nie przywierały do siatek, należy przed grillowaniem posmarować je olejem.
CZYTAJ także:Dlaczego dorsz nie nadaje się na grilla?

Słynne pieczone żeberka według przepisu nieżyjącego już Macieja Kuronia.

Składniki:
* żeberka wieprzowe bez kości -ok.1 kg
* szklanka pomidorów rozdrobnionych
* sol ,pieprz, bazylia, majeranek, przyprawa warzywna, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie, 2 cebule
Sposób przyrządzania:
Mięso pokroić na porcje i wrzucić do miski. Przygotować marynatę z przecieru pomidorowego i przypraw. Zalać mięso marynatą i dosypać cebule pokrojone w piórka. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Grillować przez ok 30 minut -do zarumienienia.
ZERKNIJ na przepisy Macieja Kuronia i jego synówJak zrobić kiełbaski szefa na grillu lub inne smaczne danie?

Grillowane w bekonie białe kiełbaski nadziewane serem według przepisu Roberta Sowy

Składniki dla 4 osób:
8 długich białych kiełbasek grillowych
8 słupków sera cheddar
8 plastrów chudego boczku
2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia grilla
16 mini ogóreczków Smak
1 opakowanie przyprawy Grill klasyczny Prymat ( a także 1 łyżeczka papryki słodkiej,4 łyżeczki musztardy kremskiej, 4 łyżeczki chrzanu tartego)
Sposób przygotowania:
Białe kiełbaski naciąć wzdłuż, wypełnić serem, posypać przyprawą grillową i słodką papryką, owinąć w plastry boczku. Grill rozgrzać, natłuścić i piec kiełbaski po 5 minut z każdej strony, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący. Podawać z mini ogóreczkami, musztardą i chrzanem.
DODATKI Z RUSZTU:Grillować można też ...ananas. Czytaj jak!

Bavette z wołowiny (steki) z grilla, z rozmarynem, bakłażanem i kozim serem Grzegorza Nakrajnika, szefa kuchni Ristorante La Cucina w Gdańsku

Składniki dla 4 osób:

Bavette z wołowiny 800g.
rozmaryn 2 gałązki
czosnek 2 główki
pieprz świeżo zmielony.
bakłażan 1 większy,
sól morska gruba,
kozi ser 200 g.
mięta świeża 1 garść
pasta sezamowa 100g
fasola jaś 200g
szalotka 60g
4-5 papryczek ostrych czyli peperoncino,
oliwa extra vergine.100ml

Jak sporządzić :

Przepis na humus z fasoli :Zaczynamy od ugotowania fasoli. Namoczyć ją dzień wcześniej, następnego dnia ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać czosnek i posiekaną cebulę. Odparować maksymalnie płyn z fasoli podczas gotowania, żeby fasola uzyskała konsystencję purre, wszytko zblendować i dodać na koniec pastę sezamową, sol,pieprz ,peperoncino, trochę drobno pokrojonego rozmarynu i odstawić.

Następnie pokroić bakłażany na plastry grubości 0,3 cm,posolić i odstawić na 15 min, na ręczniku papierowym, osuszyć bakłażany , rozgrzać grilla i z obydwu stron smażyć na złoty kolor,doprawić delikatnie solą i pieprzem, oliwą z oliwek i odstawić jeśli bakłażany są usmażone.
Przygotować mięso ,pokroić w poprzek włókien na steki około 200g, doprawić pieprzem ,czosnkiem,oliwą z oliwek rozmarynem na końcu solą morską.
Rozgrzać grilla ułożyć mięso na grillu i smażyć z każdej strony po 3-4min na średnio wysmażone steki. Na talerzu układamy pastę z fasoli, 3-4plastry bakłażana pokruszonego kozim serem i posiekanymi listkami świeżej mięty, skropić oliwą z oliwek. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto