Z 11. Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej na poligon odległy o 700 km jedzie 2,5 tys. żołnierzy i 500 sztuk sprzętu. Między innymi czołgi leopard 2A5 i opancerzone rosomaki. W ćwiczeniach biorą udział również żołnierze z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Kanady.
Chociaż manewry zaczynają się za kilka dni, to już zaczęła działać wojskowa kuchnia, która szykuje się do żywienia 7 tysięcy żołnierzy. W jej skład wchodzą trzy namioty stołówki o łącznej powierzchni ponad 1 tysiąca metrów kwadratowych, umożliwiające spożycie posiłku 1,2 tys. osobom jednocześnie.
W obozowisku Wierzbiny zgromadzono aż 18 kuchni polowych, z których 10 pracuje całą dobę na pełnych obrotach. Do zabezpieczenia produkcji zgromadzono kontenery i cysterny z wodą o pojemności 100 tysięcy litrów. Dodatkowo kontraktor dostarczył trzy kontenery spełniające funkcję zmywaka.
Zaplecze magazynowe stanowią trzy kontenery w tym dwa chłodnicze, a także 10 pojazdów chłodni i samochodów przeznaczonych do przewozu pieczywa. Całość zasilają dwa agregaty prądotwórcze, obsługiwane przez żołnierzy z 10. Brygady logistycznej z Opola. Pracę zabezpiecza 110 żołnierzy pracujących w systemie dwuzmianowym.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?