Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

12 tradycyjnych potraw na Wigilię: barszcz, uszka, karp [PRZEPISY, LISTA DAŃ, POTRAWY WIGILIJNE]

red./Katarzyna Ponikowska
12 tradycyjnych potraw na Wigilię [PRZEPISY, LISTA DAŃ, POTRAWY WIGILIJNE]
12 tradycyjnych potraw na Wigilię [PRZEPISY, LISTA DAŃ, POTRAWY WIGILIJNE] Grzegorz Dembinski
Każda z wigilijnych potraw, łącznie z symbolizującym jedność opłatkiem - którym na znak jedności łamiemy się na wstępie wieczerzy, miała określoną symbolikę. Dlatego aby zaskarbić sobie zdrowie, siłę i dostatek urodzaju na przyszły rok, w wigilię trzeba było spróbować wszystkiego. Przedstawiamy przepisy na kilka najpopularniejszych dań wigilijnych.

Potrawy wigilijne: karp smażony [PRZEPIS]

Potrawy wigilijne: Wedle tradycji ma ich być dwanaście

Jakie - to zależy od indywidualnych upodobań i regionu. Jedno nie ulega wątpliwości - wszystkie potrawy serwowane na wigilijnym stole muszą być postne. Stały jest zestaw produktów, z których są one przygotowywane, wszystkie są płodami lasów, pól, ogrodów, rzek i stawów. A zatem: różne gatunki kasz i mąki, kiszona kapusta i groch, grzyby, ryby, mak i miód, suszone warzywa i owoce. Podstawą wieczerzy wigilijnej jest postna zupa. Może być to barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem grzybowym, żur, zupa grzybowa albo rybna.

Jakie dania wigilijne powinny pojawić się na naszym stole?

Potrawy wigilijne: Barszcz z uszkami [przepis]
Barszcz:

  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 7 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Ciasto na uszka:

  • 20 dag mąki
  • łyżka oleju
  • sól

Nadzienie:

  • grzyby z wywaru
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka masła
  • cebula
  • jajo
  • pieprz
  • sól

Barszcz z uszkami: Przygotowanie:
1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.
2. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie.
3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy.
4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka.
5. Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.

Potrawy wigilijne: karp smażony [przepis] i po karp żydowsku [przepis]

Potrawy wigilijne: Smażony karp:
Składniki:

  • karp
  • sól
  • pieprz
  • do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej)


Przygotowanie:

1. Jeśli czynności związane z pozbawieniem karpia życia i wnętrzności mamy już za sobą, przechodzimy do sedna sprawy.
2. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia.
3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.

Potrawy wigilijne: Karp po żydowsku
Składniki

  • karp
  • sól
  • 10 dkg cebuli
  • pieprz
  • 8 dkg marchwi
  • ziele angielskie
  • 8 dkg pietruszki
  • kawałek liścia bobkowego
  • 10 dkg selera
  • 1 dkg żelatyny
  • 2 dkg cukru

Sposób przygotowania:
1. Karpia kroimy "na dzwonka" w poprzek. Warzywa kroimy w krążki i układamy w małym rondlu.
2. Na warzywa układamy kawałki karpia, dodajemy sól, cukier oraz warzywa.
3. Zalewamy wodą, aby przykryła całość, gotujemy powoli przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
4. Gdy warzywa zmiękną, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, podgrzewając i mieszając. Żelatyną zalewamy potrawę, którą odstawiamy od ognia i podajemy w naczyniu, w którym gotowaliśmy.

Potrawy wigilijne: Kapusta z grzybami [przepis], kapusta z grochem [przepis]

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 15 dag grzybów suszonych
  • suszone śliwki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:
1. Grzyby i śliwki zalewamy na noc wodą, oglądamy dzień przed wigilią "Kevin sam w domu" i idziemy spać.
2. Następnego dnia pokrojone i pozbawione pestek śliwki, kapustę, pokrojone jabłka i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy do tego kminek, ziele, pieprz i liść laurowy. Mieszamy i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy, następnie dusimy na małym ogniu.
3. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy grzyby w 0,5 litra wody. Po ugotowaniu, kroimy w paski i wraz z wodą, w której się gotowały, dodajemy do całości - dusimy 20-30 minut.
4. Zasmażkę przygotowujemy z mąki i oleju oraz kilku łyżek kapusty. Po dodaniu do garnka, trzymamy jeszcze na małym ogniu, mieszając całość przez kilka minut.

Potrawy wigilijne: Kapusta z grochem
Składniki:

  • 25 dag grochu łuskanego
  • pół kilograma kapusty kiszonej
  • liść laurowy; ziele, sól, pieprz
  • oliwa
  • masło

Przygotowanie:

1. Groch namaczamy i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy, masła i liściem laurowym.
2. Kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy, dodając przyprawy: sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, może być również imbir i curry. Dodajemy odrobinę masła.
3. Oba ugotowane składniki mieszamy i odstawiamy dla wymieszania smaków. Nie gotujemy więcej.

Potrawy wigilijne: Ryba po grecku
Przepis świąteczny. Ryba po grecku.
Do przyrządzenia ryby po grecku potrzebujemy:

Składniki:

  • 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
  • 1/2 selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżki soli
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • cukier do smaku

Przygotowanie: Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w paski i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, rozdrobnić ją i dodać do warzyw.

Potrawy wigilijne: Kompot z suszonych owoców i bakalii

Skłaniki:

  • 10 śliwek suszonych
  • 10 moreli suszonych
  • 5 daktyli
  • 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
  • ½ szklanki rodzynek
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • kawałek laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 ½ litra wody

Przygotowanie: Owoce i przyprawy zalać wodą , osłodzić i gotować na małym gazie 30 minut . Ostudzić .Podawać przecedzony lub z owocami , chłodny lub letni jak kto woli .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Potrawy wigilijne: Piernik świąteczny

Przepis świąteczny. Piernik świąteczny.
Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 13 dag miodu,
  • 1 jajko,
  • 10 dag roztopionej margaryny,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • łyżeczki przyprawy do pierników.

Sposób przyrządzania:
Szybki i niezwykle prosty przepis na wigilijny piernik. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto