Awanturka jak z PRL-u. Zobacz przepis na pastę z twarogu i ryby. Ten smak przywodzi wspomnienia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kanapka z awanturką to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku.
Kanapka z awanturką to pyszna pasta rybna prosto z PRL-u. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć jak ją przygotować krok po kroku. Anna Daniluk
Tanie, pożywne i szybkie przepisy szczególnie doceniano w czasach PRL-u. Książki kucharskie polecały głównie sposoby na proste dania, w których można było wykorzystać konserwy. Wśród nich najpopularniejsza była awanturka. Zobacz przepis na najprostszą wersję pasty z twarogu i ryby idealnej na kanapki.

W skrócie

W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbara Bytnerowiczowa proponowała pastę z twarogu i wędzonej ryby oraz pastę z twarogu i konserwy rybnej. Traktując te przepisy jako bazę, można przygotować np.: pastę z makreli z twarogiem i cebulą. Jednak w PRL-u trudno było o świeżą rybę, więc tym można tłumaczyć popularność past rybnych na bazie „ryby z puszki”. Zobacz przepis na pastę rybną awanturkę.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć kroki przygotowania awanturki

Pasta ze szprotek - przepis na kanapkę

Pasta z twarogu i ryby konserwowej
Liczba porcji: 8 kanapek,
Przygotowanie: 10 minut.

Składniki:

  • 125 g twarogu półtłustego,
  • 1/ 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym,
  • 1 /4 cebuli,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ser biały trzeba dokładnie rozetrzeć widelcem lub blenderem ręcznym ze szprotkami w zalewie pomidorowej.
  2. Konsystencję można dozować przy pomocy sosu pomidorowego z konserwy.
  3. W tym czasie należy posiekać drobno cebulę i połączyć z pastą rybną.
  4. Następnie należy doprawić pastę ze szprotek solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką.
  5. Posmarowane pastą kromki chleba na koniec trzeba ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Tani przepis na śniadanie, czyli awanturka

Awanturka to pasta rybna, która znana jest niemal w całej Polsce. Jej podstawowe składniki to ryby oraz twaróg. Pozostałe składniki urozmaicają recepturę i często były wybierane według upodobań danej osoby. Na obozach harcerskich i rajdach krajoznawczych zajadano się pastą z makreli i twarogu. Najczęściej wybierano makrelę wędzoną. Jednak pasta z ryby wędzonej i twarogu może być zmieniana poprzez użycie:

  • szprotki wędzonej,
  • szprotek w sosie pomidorowym,
  • byczków w sosie pomidorowym,
  • szprotek w oleju.

Najbogatsza w składniki awanturka na kanapkę przygotowywana była z dodatkiem śmietany, majonezu, musztardy, pokrojonej drobno cebuli, a nawet posiekanych ogórków konserwowych. Całość doprawiana była solą i pieprzem. Twaróg z rybą wędzoną to dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa lub beztroskiej młodości.

Zobacz także: Ryby z rtęcią i toksynami. Te gatunki mogą zaszkodzić. Jak wybierać ryby?

Ryba konserwowa – właściwości

Konserwy rybne to dla wielu osób wygodny sposób na zjedzenie tuńczyka, makreli, śledzi, sardynek, szprotek lub byczków. Jednak można mieć wątpliwości, czy są zdrowe. Dzięki jedzeniu ryb konserwowych można dostarczyć organizmowi witaminy A, D i z grupy B, a także białka. Warto sięgać po ryby pochodzące z certyfikowanych połowów i z miejsc, które mają ograniczony dostęp do metali ciężkich.

Co zrobić z ryby w kuchni?

Miłośnikom ryb polecamy zrobić sałatkę śledziową, która zasmakuje nie tylko w piątek. A do smażonych ryb polecamy zrobić pożywną surówkę. Szczególnie dobrze będzie smakować łosoś smażony na klarowanym maśle. Natomiast smakosze delikatniejszych ryb mogą sięgnąć po klopsiki z dorsza.
Warto wiedzieć, że pasta z twarogu i ryby będzie także świetnym zamiennikiem masła na kanapce.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Pasabahce

Pasabahce Pudełko Śniadaniowe Szkło 26,4X11,8X26,4Cm

106,00 zł50,99 zł-52%
miejsce #2

Berlinger Haus

Berlinger Haus Przyprawnik Zestaw Do Przypraw (Bh1999)

180,30 zł109,00 zł-40%
miejsce #5

Mason Cash

Mason Cash Pojemnik Na Miód

119,00 zł99,00 zł-17%
miejsce #7

Gefu

Gefu Manolo Dziadek Do Orzechów (G13490)

159,00 zł143,10 zł-10%
miejsce #8

Blanco

Blanco Deska Drewniana Orzech 425x240 (231703)

663,27 zł613,53 zł-7%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Awanturka jak z PRL-u. Zobacz przepis na pastę z twarogu i ryby. Ten smak przywodzi wspomnienia - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie