Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ceny kiedyś i przed laty. Ile kosztowały masło, mleko i jajka? Sprawdź, jak zmieniały się ceny żywności przez dekady

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Cena jajka kurzego za sztukę wynosiła:
w 1970 roku – 2,80 zł,
w 1994 roku - 2 800 zł,
w 2005 roku -  0,34 zł.
Cena jajka kurzego za sztukę wynosiła: w 1970 roku – 2,80 zł, w 1994 roku - 2 800 zł, w 2005 roku - 0,34 zł. Jarosław Jakubczak/PolskaPress
Ceny żywności zmieniały się w Polsce z dekady na dekadę. Cukier, masło, chleb, szynka i ser żółty to jedne z podstawowych produktów, których cena najszybciej zmieniała się przez ostatnie lata. Przyjrzeliśmy się, jak wyglądały one w latach 70. i 90. XX wieku oraz w 2007 roku.

W latach 70.XX wieku, w czasie, gdy w Polsce panował PRL, ceny żywności dla wielu osób mogły wydawać się najkorzystniejsze. Ze wspomnień wiemy, że w czasach Edwarda Gierka panował w Polsce względny dobrobyt, a polska gospodarka rozwijała się w szybkim tempie. Jednak według statystyk GUS-u produkty spożywcze w Polsce były, ale kosztowały zawrotne sumy. W latach 70.XX wieku stawiano na konsumpcjonizm, który miał pokazać, że komunizm to właściwy ustrój dla Polski.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię ze zmieniającymi się cenami

Ceny żywności w 1970 roku

W publikacji „Historia Polski w liczbach. Tom IV. Statystyka Polski. Dawniej i dziś” opracowanej przez Główny Urząd Statystyczny stwierdzono, że w 1979 roku:

„Ceny płacone rolnikom w ramach dostaw obowiązkowych i ceny detaliczne żywności dotowane z budżetu (mleko, mięso, cukier) nie odzwierciedlały rynkowej wartości produktów”.

Aby przekonać do siebie obywateli, sprowadzano liczne produkty zza granicy. Wtedy pojawiały się pomarańcze, banany i zagraniczne słodycze. Mięso było coraz łatwiej dostępne, ale relatywnie drogie. Chętnie sięgano też po inne wędliny delikatesowe np.: polędwicę sopocką lub baleron. Płaca według statystyki prowadzonej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych wahała się w latach 70. XX wieku między 2235 a 5327 na miesiąc.

Ceny za panowania Edwarda Gierka:

  • szynka kosztowała około 90 zł/kg,
  • cukier - 10,50 zł/kg,
  • pomarańcze – 40 z/kg
  • kawa 100g/250g – 27-40 zł,
  • mąka pszenna – 4 zł/1kg
  • czekolada – 19 zł/100g,
  • herbata Madras – 20 zł/100g
  • mleko – 4,40 zł/1l,
  • wódka 100 zł/0,5l.

Ceny żywności-lata 90. XX wieku

Po upadku komunizmu w Polsce do kraju zaczęły napływać różnorodne, zagraniczne produkty spożywcze. Polska zaczęła sięgać po żywność, którą można było szybko przygotować, odgrzewając w garnku lub mikrofalówce. Do połowy lat 90.XX wieku ceny żywności rosły, a wypłaty nie odzwierciedlały rzeczywistego stanu portfeli. W 1994 roku po raz ostatni dostaliśmy milionowe wypłaty. Według statystyki ZUS-u średnia pensja miesięczna wynosiła wtedy 5 328 000 złotych.

W tamtym czasie za jedzenie płaciliśmy za:

  • mleka - 5 700 zł/litr,
  • jogurt - 8000 zł,
  • kiełbasy zwyczajnej - 61 200 zł/kg,
  • cukru - 14 00 zł/kg
  • hot-dog - 15 00 zł/szt.

Rok później po denominacji wynagrodzenie zmieniło się do 702,62 złotych. Przez dwa lata po denominacji jednocześnie funkcjonowały nowe i stare złotówki. Ceny w sklepach były podawane w starych i nowych złotych.

Ceny żywności w 2005 roku

W 2005 roku średnia polska płaca na miesiąc wynosiła 2691,03 złotych. Był to czas, gdy w Polsce mogliśmy zdobyć każdy produkt spożywczy polski i zagraniczny. Inflacja w 2007 roku wynosiła wtedy około 3% i spowodowana była wzrostem cen żywności (6,9%).

Przykładowe ceny produktów spożywczych w 2005 roku:

  • makaron jajeczny – 3,79 zł/400g,
  • mąka pszenna – 1,60 zł/kg,
  • mięso wołowe – 15,21 zł/kg,
  • mięso wieprzowe – 14,10 zł/kg,
  • mleko – 2,57 zł/1l,
  • twaróg – 9,16 zł/kg.

Jak widać wiele zmieniało się przez dekady. Szczególnie w momencie denominacji pieniądza i tak zwanym „odcięciu” czterech zer. Pamiętacie tamte czasy?

Źródło:
1. Przeciętne wynagrodzenie od 1950 r. - statystyka Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
2. Oto jak rosły ceny na przełomie lat - artykuł dziennikpolski24.pl
3. Zmiany cen żywności i napojów bezalkoholowych w okresie ostatnich dwunastu miesięcy

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ceny kiedyś i przed laty. Ile kosztowały masło, mleko i jajka? Sprawdź, jak zmieniały się ceny żywności przez dekady - Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto

Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto