Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiące bataty z grilla. Dzięki słodko-pikantnej marynacie mają niepowtarzalny smak. Przepis na najlepszy dodatek do dań z grilla

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Grillowane bataty w pysznej marynacie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Grillowane bataty w pysznej marynacie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na dodatki do dań z grilla. Proponuję przygotować pyszne bataty. To słodkie ziemniaczki, które dzięki specjalnej marynacie nabierają aromatu i nieco pikantnego smaku. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na bataty z grilla.

W skrócie:

Warzywa z grilla - najlepszy przepis

Planując imprezę grillową, warto oprócz mięsa przygotować również zdrowe i lekkie warzywne dodatki. Proponuję przepis na pyszne bataty z grilla. Są idealnie słodkie, pikantne i aromatyczne. Bardzo lubię doprawiać je ziołami prowansalskimi, czyli gotową mieszanką m.in. bazylii, tymianku i rozmarynu. Można przygotować je na rozgrzanym ruszcie, patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. To proste i bardzo smaczne danie.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne bataty z grilla.

Przepis na bataty z grilla

czas przygotowania: ok. 15 minut + grillowanie ok. 20 minut
porcja na: 5-6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 bataty,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Jak zrobić bataty z grilla?

  1. Umyj i osusz bataty.
  2. Obierz bataty ze skórki, aż dotrzesz do intensywnie pomarańczowego wnętrza.
  3. Pokrój bataty na plastry.
  4. Wypłucz plastry batatów w zimnej wodzie i przełóż na ręcznik papierowy.
  5. W miseczce wymieszaj olej z solą, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
  6. Posmaruj wytarte z wody bataty przygotowaną marynatą.
  7. Grilluj bataty na rozgrzanym ruszcie lub tacce do grilla.
  8. Każdy plaster grilluj po ok. 10 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące bataty z grilla. Dzięki słodko-pikantnej marynacie mają niepowtarzalny smak. Przepis na najlepszy dodatek do dań z grilla - Strona Kuchni

Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto