CIASTKA GRZEBIENIE
PYSZNE SŁODKOŚCI
Autorka: Henryka Tomczak, Chociemyśl (gmina Kotla)
Składniki:
250 g smalcu
1 kg mąki
250 g margaryny
Około ½ l śmietany
1 kostka drożdży
Marmolada wieloowocowa
Wykonanie:
Z drożdży i śmietany przygotować rozczyn. Pozostałe składniki wymieszać z rozczynem i zagnieść ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Należy pamiętać o przesianiu mąki.
Ciasto rozwałkować do grubości około 3 mm i pociąć w paski o szerokości 5 cm. Na całej długości wyciętego paska nakładamy w pewnej odległości od siebie marmoladę. Pasy składamy na pół wzdłuż, oczywiście marmoladą do środka, sklejamy dłonią na całej długości, aby jednocześnie ciastka się sklejały. No i kroimy „grzebienie” o długości około 8 cm, które lekko wyginamy. Gotowe grzebienie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem tuż przed włożeniem do piekarnika. Piec w temp. 180 °C do zrumienienia ciastek.
Marmolada powinna być z własnej produkcji, i to bez dodatku żelfiksu lub jemu podobnym składnikiem, bowiem podczas pieczenia wypłynie z ciastek.
Ciekawostki:
Ciastka świetnie przechowują się owinięte w folię. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi
Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę
Roladki z dzika nadziewane borowikiem
Rogaliki babci Agnieszki
Polędwiczki wędzone
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?