Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Zawody pożarnicze strażaków OSP i druhów Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych

Zawody pożarnicze strażaków OSP i druhów Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych

Dobre wyniki padły w 15. Memoriale Zdzisława Furmanka w Kielcach [FOTO]

Dobre wyniki padły w 15. Memoriale Zdzisława Furmanka w Kielcach [FOTO]

Polecamy

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Zmiany w żarskim ratuszu. Są nowi zastępcy burmistrz Edyty Gajdy

Zmiany w żarskim ratuszu. Są nowi zastępcy burmistrz Edyty Gajdy

Zmiany przy ulicy Bohaterów Getta. Kierowcy muszą uzbroić się w cierpliwość

Zmiany przy ulicy Bohaterów Getta. Kierowcy muszą uzbroić się w cierpliwość