7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Słodkie co nieco przybiera postać finger foods, minideserów...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/44/db/61d05edc67f22_o_large.jpg)
fot. Dani Rendina/unsplash.com
Co i jak będziemy jeść w 2022 roku? Poznaj trendy smaku i kuchni na Nowy Rok!
Funkcjonalne desery i napoje
Słodkie co nieco przybiera postać finger foods, minideserów i dekadenckich napojów. Owocowe smaki występują jednak w nietypowych połączeniach, często ze zdrowymi, egzotycznymi składnikami z całego świata. Obok cytrusów i jagód pojawiają się m.in. ocet jabłkowy, zielona herbata, kurkuma, imbir, żeń-szeń, matcha, kakao. Ponieważ napoje mają mieć tropikalne inklinacje i korzystny wpływ na zdrowie, zamiast tych z alkoholem coraz popularniejsze są drinki bez niego, czyli tzw. mocktaile, a także lemoniady, toniki i fermentowana herbata – kombucha.