Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Parada motocykli w Dzień Flagi w Grębowie. Zobacz zdjęcia!

Parada motocykli w Dzień Flagi w Grębowie. Zobacz zdjęcia!

Strażacka interwencja przy... paczkomacie. Było podejrzenie ładunku wybuchowego

Strażacka interwencja przy... paczkomacie. Było podejrzenie ładunku wybuchowego

Polecamy

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana