Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Izumi Sushi w Warszawie. Dania mistrza świata w sushi i prawdziwa palmiarnia

Alicja Glinianowicz
Alicja Glinianowicz
Izumi Sushi Biały Kamień to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy.
Izumi Sushi Biały Kamień to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Szymon Starnawski
Izumi Sushi Biały Kamień to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Nigiri, sashimi, hosomaki, futomaki, miso ramen czy wonton, a do tego wino śliwkowe – to tylko niektóre z azjatyckich przysmaków, które możemy spróbować w lokalu znajdującym się na Mokotowie w Warszawie. Dania przygotowywane są przez samego zdobywcę Pucharu Świata World Sushi Cup. Restauracja przyciąga nie tylko szeroką ofertą menu z pozycjami standardowymi i nowoczesnymi wariacjami, ale także wyjątkowym wystrojem – wewnątrz mieści się najprawdziwsza palmiarnia, w której rośnie m.in. kiwi i avocado.

Izumi Sushi to miejsce, które znajdziemy przy ulicy Biały Kamień 4 na warszawskim Mokotowie. Restauracja zlokalizowana jest w cichym miejscu, wśród zieleni, a sam budynek otoczony jest z każdej strony drzewami. Tuż obok mieści się nowe osiedle estetycznych apartamentowców.

Palmy, kiwi, avocado. Izumi sushi, czyli dżungla na Mokotowie

Restauracja wyróżnia się niestandardowym wystrojem i przestrzenią, bowiem w środku znajduje się najprawdziwsza… palmiarnia! Wysokie na kilkanaście metrów palmy, drzewa avocado i kiwi, które w sezonie dają owoce, bluszcz wijący się przy drewnianych stołach i zwisające z górnych partii lokalu liany, a do tego mnóstwo doniczkowych roślin – to zastaliśmy po wejściu do restauracji.

Od razu zauważyliśmy, że także temperatura i klimat tam panujący, przywodzi na myśl egzotyczne, ciepłe i lekko wilgotne rejony świata.

Izumi Sushi Biały Kamień to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy.

Izumi Sushi w Warszawie. Dania mistrza świata w sushi i praw...

Sushi i 100-letnie palmy

Ciekawa jest historia tego miejsca. Budowa kompleksu przy ulicy Biały Kamień 4 ruszyła w 1923 roku. Oficjalne otwarcie nastąpiło natomiast sześć lat później, w listopadzie 1929 roku. Wówczas w warszawskiej palmiarni poza palmami można było podziwiać również bananowce, figowce czy araukarie.

Jak dowiadujemy się, dawniej w miejscu tym rosło blisko 20 palm, jednak z biegiem lat ilość drzew malała, do dzisiaj przeżyło zaledwie kilka z nich. Właściciel lokalu dosadził w palmiarni w ostatnim czasie kilka nowych okazów.

Izumi, czyli źródło

- W takim miejscu, przy takim wystroju wnętrza idealnie pasuje japoński akcent i dlatego tak nam zależało, aby wynająć ten lokal i otworzyć tutaj kolejną restaurację – mówi w rozmowie z nami Alon Than właściciel kilku lokali z kuchnią azjatycką oraz mistrz świata w sushi. – Nazwa nie jest przypadkowa. Izumi po japońsku oznacza źródło, początek, czystą wodę. To idealnie pasuje do tego miejsca pełnego roślin – przyznaje.

Izumi Sushi, czyli dania mistrza świata w sushi i palmiarnia
Izumi Sushi Biały Kamień to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy.Szymon Starnawski
Izumi Sushi, czyli dania mistrza świata w sushi i palmiarnia
Izumi Sushi Biały Kamień to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy.Szymon Starnawski

W restauracji wiosną ma pojawić się jeszcze więcej zieleni.

- Chcemy zrobić tutaj podłogę z trawy. Avocado także posadziliśmy sami – słyszymy od naszego rozmówcy.

Mistrz świata w sushi gotuje w Warszawie

Twórcą i szefem kuchni w Izumi Sushi jest Alon Than, czyli mistrz świata w sushi z ponad 20-letnim doświadczeniem. Podczas rozmowy z nami poznajemy go jako bardzo skromną osobę, która powtarza, że sushi trzeba uczyć się całe życie. Jednak jego umiejętności zostały docenione w Tokio podczas Mistrzostw Świata w tej dziedzinie. W 2015 roku właściciel Izumi uzyskał złoty medali i tytuł Mistrza Świata w Sushi.

W menu znajdujemy dużo więcej rzeczy, które przykuwają naszą uwagę, poza klasycznym i dobrze wszystkim znanym, japońskim daniem.

- Skupiamy się głównie na kuchni japońskiej, ale czerpiemy ogólnie z bogatego stylu azjatyckiego. Nie brakuje akcentów tajskich, wietnamskich, chińskich czy koreańskich – opowiada nam Alon.

Jako przystawkę można zamówić m.in.: harumaki z kaczką, tatar z łososia, ceviche po japońsku czy tatar z tuńczyka. Na danie główne możemy wybrać m.in. grillowanego łososia, kurumę, czyli krewetki na ostro, smażoną wieprzowinę z imbirem po japońsku czy kurczak teriyaki w sosie albo owoce morza z chilli po koreańsku.

Mokotowska restauracja proponuje gościom także spory zestaw zup przez zupę rybną z kolendrą, japońskie miso, kimchi z wieprzowiną pochodzące z Korei czy chińską zupę wonton. W menu znajdziemy też zestaw sałatek, dań mięsnych, czy makaronów takich jak np. miso ramen, udon z owocami morza w tempurze z bulionem, ramen koreański na ostro czy udon smażony z owocami morza.

Jednak, jak słyszymy, największą popularnością zdecydowanie cieszy się sushi, a tutaj możemy spróbować tego dania zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej. W karcie widnieją takie pozycje jak: nigiri, sashimi, hosomaki, futomaki oraz pieczone maki. Z mniej tradycyjnego sushi możemy zamówić m.in.: gunkan tatar z łososia, kawior z łososia czy gunkan sałatka z krewetek.

Izumi Sushi, czyli dania mistrza świata w sushi i palmiarnia
Izumi Sushi Biały Kamień to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy.Szymon Starnawski

Alon Than: "Japońska kuchnia, jest kuchnią prostą, delikatną"

- Japońska kuchnia, jest kuchnią bardzo prostą, delikatną. Ale my Japończycy zawsze powtarzamy, że zrobić coś najprościej, tak, żeby to było naprawdę dobre, jest w rzeczywistości najtrudniej. Nasze potrawy kojarzone są ze zdrową żywnością. Jemy dużo świeżych, surowych ryb. Mówimy tu o dzikich rybach, niehodowanych sztucznie. Bazujemy na produktach naturalnych, dlatego to się sprawdza także tutaj, bo ludzie to czują – tłumaczy właściciel Izumi Sushi. – Dla nas najważniejsze jest to, aby wszystko było higieniczne, pilnujemy produktów, żeby przyjeżdżały świeże – dodaje.

Izumi Sushi proponuje też azjatyckie desery – te z owocami liczi, kojarzą się z kuchnia tajską. Znajdziemy tam również lody, tiramisu z matczą, co stanowi połączenie włoskiej tradycji z herbatami sproszkowanymi z Azji oraz ciasto z białą czekolada i zieloną herbatą.

Drink bar z sake także może nas zaskoczyć. Restauracja proponuje koktajle z japońskiej whisky oraz świeże, japońskie piwa. Miłośnicy win także znajdą coś dla siebie – lokal posiada w swojej ofercie klasyczne wino śliwkowe z Japonii.

Mistrz świata w sushi i sieć restauracji w Warszawie

Wszystko zaczęło się w 2016 roku, kiedy Alon Than założył pierwszą restaurację w Warszawie – Izumi Sushi na placu Zbawiciela. Lokal przy ulicy Biały Kamień został otwarty w 2009 roku. Na tym jednak nie koniec, mistrz świata w sushi stworzył w Warszawie przez lata całą sieć restauracji japońskich. Alon jest także twórcą takich konceptów kulinarnych, jak: Kago sushi (w Hali Koszyki i przy ulicy Jagiellońskiej) oraz Matcha Bistro & Bar przy Mokotowskiej oraz Kiseki by Alon (ul. Chmielna). Restauracja Kogo Sushi znajduje się także w samym centrum Lublina.

- Polacy naprawdę uwielbiają sushi! Dzięki temu jesteśmy tutaj – wskazuje zdobywca tytułu Mistrz Świata w Sushi.

Restauracja na Mokotowie otwarta jest codziennie w godzinach 12.00-23.00. Oferta lunchowa obowiązuje od godz. 12.00 do 15.00. Istnieje możliwość zamówień z dowozem.

Izumi Sushi, czyli dania mistrza świata w sushi i palmiarnia
Izumi Sushi Biały Kamień to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy.Szymon Starnawski
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto