Jak dbać o ekologię w kuchni? Poznaj rozwiązania przyjazne środowisku

Materiał informacyjny Swiss Krono
Coraz większą wagę przykładamy do problemu marnowania żywności i zanieczyszczenia środowiska wynikającego z produkcji nadmiernej ilości odpadów. Aby nieco przybliżyć wam ten temat, wybierzemy się w smakowitą podróż z ekologią w tle, a naszą przewodniczką będzie Agnieszka Jasińska, kierowniczka bufetu na stołówce 5Deco działającej w siedzibie SWISS KRONO. Będzie smacznie, stylowo, a co najważniejsze ekologicznie. Agnieszka opowie, jak w kilku prostych krokach możemy ograniczyć wytwarzanie odpadów kuchennych, a tym samym żyć w stylu „less waste”. Do tego przedstawimy kilka prostych rozwiązań przyjaznych środowisku. Gotowi na smakowitą, eko przygodę?

Dlaczego warto być eko?

Przez działania ekologiczne rozumiemy wszystkie czynności, które mają na celu poprawę jakości środowiska naturalnego. Czynności te są również ukierunkowane na poprawę warunków życia człowieka, który jest przecież częścią przyrody i jest od niej ściśle uzależniony. Funkcjonowanie w środowisku przyjaznym dla ludzi leży więc w naszym wspólnym interesie!

Każdy z nas ma wpływ na to, w jakim świecie żyje, jakim powietrzem oddycha, ile wody marnuje... Swoimi codziennymi nawykami możemy bezpośrednio zadbać o środowisko, a tym samym zmienić świat na lepszyzauważa Agnieszka Jasińska, kierowniczka bufetu na stołówce 5Deco.

Nie bez znaczenia jest sposób gospodarowania żywnością w kuchni, czyli rozsądne planowanie zakupów i posiłków tak, by marnowało się jak najmniej żywności. Należy również pamiętać o segregowaniu zużytych po produktach opakowań. Życie w stylu popularnej dziś filozofii „less waste” zakładającej zmniejszenie ilości produkowanych odpadów do niezbędnego minimum może być naprawdę prostezapewnia pani Agnieszka.

Idealnym miejscem, w którym możemy rozpocząć pozytywne oddziaływanie na przyrodę, jest własne gospodarstwo domowe, a konkretnie – kuchnia.

O tym, że należy odpowiednio segregować odpady, chyba nie trzeba już nikomu przypominać – jest to bowiem istotny krok, który pozwala na wytwarzanie nowych rzeczy codziennego użytku przy jednoczesnym oszczędzaniu surowców.

Co jeszcze możemy zrobić, by ograniczyć wytwarzanie odpadów? O to kilka pomysłów, które warto wprowadzić w życie:

  1. Planujmy zakupy — Starajmy się nie kupować produktów na zapas — mniej więcej połowa tego, co kupimy na zapas, zostanie wyrzucona, bo po prostu się przeterminuje.
  2. Kupujmy lokalnie — Odchodzi wówczas transport obliczany niekiedy w tysiącach kilometrów, co jest niezwykle obciążające dla środowiska.
  3. Ograniczmy plastik — Kupowanie owoców czy warzyw zapakowanych w szczelne opakowania foliowe nie jest dobrym pomysłem — pomidory czy ogórki tak zapakowane mogą leżeć i dwa miesiące tracąc przy okazji wszystkie wartości odżywcze. Najlepiej zatem kupować produkty leżące luzem, bo one z pewnością są w miarę świeże – upływ czasu jest natychmiast widoczny, a przy okazji nie przyniesiemy do domu plastikowych opakowań.
  4. Korzystajmy z toreb wielokrotnego użytku — Dzięki temu nie będziemy musieli każdorazowo kupować sklepowych reklamówek — skorzysta na tym środowisko, a co ważne również nasz portfel!
  5. Zadbajmy o odpowiednie przechowywanie produktów — Słoje, słoiki, słoiczki — wszystkie szczelnie zamykane, przedłużą świeżość jedzenia, które trzymamy zarówno w lodówce, jak i poza nią. Do tego słoiki po innych produktach można umyć i wykorzystać ponownie, dzięki temu zmniejszamy wytwarzanie śmieci.
  6. Z lodówki na talerz, czyli wykorzystujmy resztki — Eksperymentowanie w kuchni z resztkami jedzenia może być dobrą zabawą. Pesto z natki pietruszki, a może koktajl z dojrzałych bananów? Tutaj wyobraźnia nie zna granic.
  7. Segregacja odpadów to podstawa — A co z pozostałymi odpadami? Podstawą jest ich umiejętna segregacja. Bardzo pomocne w tym procesie są specjalne kosze do segregacji odpadów, które składają się z kilku pojemników.
  8. Podczas mycia naczyń zrezygnujmy ze sztucznych gąbek — Nie dość, że powstają one z surowców sztucznych i mają wyjątkowo krótką żywotność, to jeszcze ich struktura jest prawdziwym rajem dla rozwoju bakterii i grzybów. Zamiast nich można wybrać ekologiczne, drewniane szczotki z naturalnym włosiem (np. włóknem tampico).
  9. Postawmy na naturalne środki czyszczące — Za pomocą mieszanek składników dostępnych niemal w każdym domu, jesteśmy w stanie efektywnie umyć naczynia albo odkamienić czajnik. Soda oczyszczona, ocet, cytryna i sól kuchenna stanowią mocną (i tanią!) grupę środków, której żaden brud nie jest straszny.
  10. Naprawiajmy, zamiast wyrzucać — Zepsuł się ekspres do kawy? Robot kuchenny „odmawia współpracy?” Zamiast wyrzucać i kupować nowy sprzęt, postarajmy się naprawić usterki.
  11. Dzielmy się jedzeniem — W większych miastach funkcjonują publiczne lodówki, gdzie można zostawić dowolne produkty lub gotowe dania, z których mogą skorzystać inni (tzw. food sharing). Na przykład w Żarach obok starostwa pojawiła się jadłodzielnia (specjalna szafa, w której zamontowano lodówkę).

Nelson stawia na ekologię

Nelson Catering to żarska firma świadcząca usługi z zakresu gastronomii, której kulinarnych specjałów można spróbować w stylowej jadalni przy Serbskiej 56. Stołówka znajdująca się w siedzibie SWISS KRONO przeznaczona jest zarówno dla pracowników, jak i gości, którzy chcą zasmakować w pysznych daniach oraz spędzić czas w pięknym wnętrzu utrzymanym w stylu Art Deco. O ekologiczne gospodarowanie w kuchni zapytaliśmy również Agnieszkę Jasińską.

Czy firma Nelson Catering, która zapewnia posiłki na stołówce przy Serbskiej 56, jest za pan brat z ekologią?

Oczywiście, każdego dnia staramy się być w zgodzie z ekologiąpodkreśla pani Agnieszka.
Jeśli mówimy o posiłkach na wynos, to używamy tylko ekologicznych opakowań jednorazowych. Zawsze jednak zachęcamy naszych klientów do przynoszenia własnych naczyń czy pudełek, w które moglibyśmy zapakować żywność. Co więcej, nasze cotygodniowe menu jest zawsze ściśle planowane, dzięki czemu nie marnujemy jedzenia. Produkty, z których przyrządzamy posiłki, pochodzą od lokalnych dostawców, przy czym zawsze stawiamy na owoce i warzywa sezonowe. W naszej firmowej kuchni zainstalowany jest również dystrybutor z filtrem wody – takie rozwiązanie pozwala znacznie ograniczyć zużycie plastikowych butelek.

Smaczny bonus dla pracowników SWISS KRONO

Pracownicy SWISS KRONO mogą liczyć na wiele benefitów. Wśród nich są również karty posiłkowe, które przysługują wszystkim zatrudnionym w SWISS KRONO sp. z o.o. powyżej 3 miesięcy.

Karta w pierwszym miesiącu jest zasilana przez firmę kwotą 150 zł, a w kolejnych doładowywana kwotą stanowiącą równowartość wykorzystanych w poprzednim miesiącu środków na karcie, czyli do kwoty 150 zł. Kartą można płacić za posiłki na stołówce zakładowej Nelson. Projekt ten cieszy się dużą popularnością, obecnie korzysta z niego prawie 900 pracownikówtłumaczy Katarzyna Wagner, asystentka prezesa zarządu SWISS KRONO sp. z o.o.

Wprowadzenie kart posiłkowych to rzeczywiście świetny dodatek dla pracowników SWISS KRONOpotwierdza pani Agnieszka i kontynuuje
Mamy nadzieję, że nasze dania wciąż będą podbijały podniebienia gości. Zapraszamy wszystkich do odwiedzenia stołówki przy Serbskiej 56!

Materiał oryginalny: Jak dbać o ekologię w kuchni? Poznaj rozwiązania przyjazne środowisku - Gazeta Lubuska

Dodaj ogłoszenie