Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak pączki to tylko lubuskie. Jakie są? Palce lizać. Poznaj oryginalny przepis

Dariusz Chajewski
Dariusz Chajewski
Polskie są tłuste i smaży się je tradycyjnie na smalcu. Pączki niemieckie smaży się krócej, dzięki czemu są mniej tłuste, a pączki węgierskie nie mają nadzienia.
Polskie są tłuste i smaży się je tradycyjnie na smalcu. Pączki niemieckie smaży się krócej, dzięki czemu są mniej tłuste, a pączki węgierskie nie mają nadzienia. pixabay
Klasyczny pączek o wadze 80 gramów ma 341 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu... Niby proste, a jednak każdy jest trochę inny. Czy wiecie, że wśród lubuskich potraw tradycyjnych jest też pączek? Lubuski, ale z kresowym aromatem...

Ten pączek to specjalność Grażyny dereń z Lubiechni Wielkiej. Jak czytamy w opisie na liście produktów tradycyjnych "tradycja wypieku pączków w Polsce sięga XIX wieku, a na terenie gminy Rzepin przygotowywane były od 1947 roku. Przepis i umiejętności w przygotowywaniu pączków lubuskich gospodynie zdobywały podczas licznych warsztatów i kursów organizowanych przez koła gospodyń wiejskich. W tradycji przetrwał zwyczaj smażenia i spożywania pączków w ostatni czwartek karnawału, tzw. „tłusty czwartek”. Pączki zawsze musiały posiadać nadzienie z własnoręcznie przygotowanych przez gospodynie konfitur z wiśni, śliwki lub róży. Dzięki niezwykłemu smakowi, aromatowi oraz perfekcji w wykonaniu, pączki lubuskie cieszą się dużą popularnością nie tylko podczas „tłustego czwartku”, ale także podczas różnych festynów, dożynek czy odpustów... A jak tłumaczy pani Grażyna przepis przywieziony jest jeszcze z Kresów.

Składniki

  • - jaja - minimum pięć, ale może być więcej
  • - 1 kg mąki tortowej
  • - 0,5 l mleka (letniego)
  • - 10 dkg drożdży
  • - 3 duże łyżki cukru
  • - 2-3 łyżki oleju lub ostudzonego, sklarowanego masła
  • - 1 kieliszek alkoholu
  • - marmolada do nadzienia
  • - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
  • - 0,5 kg cukru pudru do posypania.

Jak przygotować pyszne pączki?

Sposób przygotowania:

Z drożdży, letniego mleka i kilku łyżek mąki przyrządzić rozczyn i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, połączyć go z resztą mąki, jajkami, żółtkami, cukrem, masłem i alkoholem. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut (ręką lub mikserem z hakami), odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm, szklanką wykrawać kółka, nakładać powidła i zlepiać. Uformowane kulki ułożyć w ciepłym miejscu i poczekać jeszcze pół godziny, aż urosną. Smażyć w dużym rondlu na głębokim tłuszczu, odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zagan.naszemiasto.pl Nasze Miasto