Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSOiT (Ceramik) w Żarach przygotowywali dania z dziczyzny pod okiem Anny Anklewicz, finalistki programu Hell's Kitchen. Wszystko to w ramach projektu Lubuski Rarytas realizowanego przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.
CZYTAJ TEŻ
Celem projektu jest zachęcanie do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów jak również propagowanie zdrowego jedzenia, uczulenie na zwracanie uwagi na to, co jeść i jak przygotowywać potrawy. Uczniowie przygotowali potrawy z jelenia - tatar, burgera i polędwicę z kluskami. Dziczyznę z lubuskich lasów dostarczyli łowczy.
Niepotrzebny strach
- Jeśli chodzi o dziczyznę, to mięso samo w sobie jest wybitnym nośnikiem smaku, przyprawy - sól i pieprz, a potem to już tylko nasza wyobraźnia - mówi Jacek Banaszek, łowczy Okręgowy Polskiego Związku łowieckiego w Zielonej Górze.
- Dziczyzna w odbiorze jest trudna, ludzie bardzo się jej boją, nie znają sposobów obróbki tego mięsa, a wystarczy parę sposób i dziczyznę można fajnie odczarować. Jest nawet łatwiejsza w przygotowaniu, niż kurczak - zapewnia z kolei A. Anklewicz, mistrzyni gotowania z Lubuskiego i absolwentka żarskiego Ceramika.
Kruche mięso
- Cieszymy się, że nasi uczniowie mieli okazję gotować dziczyznę w ramach programu Lubuski Rarytas - podkreśla Arleta Śniatecka, dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach.
- Zaskoczyło mnie to, że to mięso jelenia jest takie kruche. Dowiedzieliśmy się dużo ciekawych rzeczy i na pewno to jest fajne doświadczenie - mówi Magdalena Nowacka, uczennica.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?