Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Miłościwie panująca nam pyra, czyli przepisy na potrawy z ziemniaka

Elżbieta Podolska
Andrzej Szozda
Dla nas istnieje przede wszystkim ziemniak jako dodatek do mięsa. Nie zwracamy uwagi na gatunek i nie traktujemy go z należytym szacunkiem, a przecież mamy swoje pyry z gzikiem, szare kluchy, placki ziemniaczane. Ziemniak może być niewyczerpanym źródłem inspiracji dla szefów domowych kuchni - pisze Elżbieta Podolska

Ziemniak to ziemniak. Tak sądziłam do momentu, kiedy nie obejrzałam angielskiego programu kulinarnego, który w całości poświęcony był potrawom z popularnych pyr. Jakim szokiem dla mnie było, kiedy prowadzący go szef kuchni tłumaczył, że do zapiekanki bierzemy taki gatunek ziemniaka, bo znacznie szybciej się piecze, a na babę ziemniaczaną lepiej taki, a jako dodatek do mięsa - taki, a na sałatkę jeszcze inny.

Tych potraw było co najmniej kilkanaście i każda z innego ziemniaka. U nas na rynkach króluje bryza lub lord, albo po prostu bulwa o nazwie ziemniak. I jak tu dobrać te, które mają więcej skrobi, albo takie, które się rozsypują podczas gotowania.

Jedna z sieci handlowych wprowadziła ostatnio pięć różnych gatunków pyrek, ale to dopiero początek naszego poznawania kartofli i robienia z nich niesamowitych potraw od sałatek poprzez zupy, kluski, zapiekanki, baby, aż po desery i ciasta.
Każdego dnia roku możemy robić z nich inne potrawy i nie będą się powtarzać. Trzeba tylko chcieć coś zmieniać i wprowadzać do naszej kuchni trochę powiewu świeżości. Zamiast normalnych pyr na talerzu możemy błyskawicznie przygotować purée.

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy trochę masła, usmażonej cebulki, śmietanę i to wszystko miksujemy blende-rem.
Jak dodamy zamiast śmietany gorące mleko, będzie irlandzki chaps (bardziej aksamitna, ciągnąca wersja naszego purée). Ziemniaki doskonale komponują się nie tylko z mięsem, kiełbasą, ale z warzywami, grzybami, nawet same upieczone w plastrach z przyprawami mogą stanowić doskonały przysmak .

Nic prostszego niż zrobić chipsy domowe. Ziemniaki obrane pokrojone w cienkie równe plasterki. Przyprawić dowolnie. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju albo w frytkownicy, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Nie trzeba kupować też frytek. Można spokojnie przygotować je szybko w piekarniku. I nie zajmie nam to więcej czasu niż upieczenie takich ze sklepu.

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić na podłużne kawałki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blaszce jedną warstwę i piec, aż się zrumienią. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Ziemniak może być niewyczerpanym źródłem inspiracji dla szefów domowych kuchni.

PRZEPISY
Zupa ziemniaczana jak u babci
Składniki:
2 pęczki włoszczyzny, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, 60 dag ziemniaków, łyżka mąki, listek laurowy, sól, pieprz, pietruszka zielona

Przygotowanie
Warzywa umyć, obrać, opłukać, przekrajać na połówki i lekko poddusić z dodatkiem 1 łyżki smalcu. Zalać wrzącą wodą, osolić, włożyć listek laurowy i gotować.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki, dodać do zupy po 20-30 minutach i ugotować do miękkości.
Z zupy wyjąć marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i zrumienić na reszcie smalcu na jasnozłoty kolor.

Dodać do niej przesianą mąkę, chwilę podgrzewać mieszając, a następnie rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszając doprowadzić do zagotowania, wlać do wrzącej zupy stale mieszając.
Odstawić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z posiekaną pietruszką.

_________________________________
Kluski śląskie
Składniki:

1 kg sypkich ziemniaków, mąka ziemniaczana, jajko

Przygotowanie
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić w maszynce. Płasko ugnieść ziemniaki w misce, podzielić na 4 części, jedną wyjąć. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypać mąkę i wbić jajko. Zagnieść ciasto aż będzie odrywać się od ręki. Z ciasta formować niewielkie, kuliste kluski. Palcem robić dziurki. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, potrzymać jeszcze chwilę na ogniu i odcedzić.

_________________________________
Sałatka z ziemniaków i suszonych pomidorów
Składniki:

6-8 małych ziemniaków, 10 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, 20 dkg fasolki szparagowej zielonej, 100 g sera feta, sól, pieprz, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy

Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w grubą kostkę. Pomidory pokroić w paseczki. Fasolkę ugotować na półtwardo. Z jogurtu, rozgniecionego czosnku, oliwy i przypraw przygotować dressing. Ziemniaki wymieszać z pomidorami i odcedzoną, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolką. Wymieszać z sosem. Na wierzch pokruszyć ser feta.

_________________________________
Pyry z gzikiem
Składniki:

1 kg ziemniaków, 0,5 kg twarogu, szkl. śmietany, koperek lub szczypiorek, sól

Przygotowanie
Dobrze umyte ziemniaki sparzyć gotującą wodą, odlać, następnie nalać świeżej wody i ugotować w łupinach. Odlać je, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić, wymieszać z serem i śmietaną. Dodać koperku lub szczypiorku i doprawić solą do smaku. Podawać z ziemniakami w mundurkach.

_________________________________
Smaczna zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy
Składniki:

5 średnich ziemniaków, 2 średnie cebule, 2 kiełbaski śmietana odrobina mąki sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować aldente. Usmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie na tłuszczu wytopionym z kiełbasy wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula będzie zbrązowiona, dodać 3 łyżki mąki. Podlać śmietaną i dokładnie wymieszać. Do sosu dodać ulubione przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, kiełbasę, sos, ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jak ziemniaki z góry zaczną się przypiekać, to przykryć folią aluminiową.

_________________________________
Marcepanowe ciasto z ziemniaków
Składniki:

6 jajek, 40 dag mąki, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 30 dag cukru pudru, 2 cukry waniliowe, olejek migdałowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 15 dag margaryny, 3 łyżki śmietany

Przygotowanie
3 żółtka, śmietanę, cukier puder (15 dag), mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier waniliowy zagnieść na kruche ciasto i włożyć do lodówki albo do zamrażalnika aż stężeje. Podzielić na dwie części. Z ziemniaków zmielonych z orzechami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, 3 żółtkami, olejkiem migdałowym zagnieść masę i dodać pianę z 6 białek. Na dno blachy zetrzeć połowę ciasta. Wylać przygo- towaną masę i przykryć startą drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez godzinę.

_________________________________
Marcepanki bez pieczenia
Składniki:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 0,5 szklanki cukru, 75 g masła, 2-3 opakowania aromatu migdałowego, ok. 250 g kaszki manny błyskawicznej, czekolada do polania pralinek lub kakao, migdały lub starte orzechy do dekoracji

Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Do rozpuszczonego masła dodać cukier. Mieszając doprowadzić do płynnej jednolitej masy, a następnie mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziemniaki, wlać olejki migdałowe i mieszając, dosypywać kaszkę do takiej gęstości, która pozwoli uformować kulki. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia masy. Z zimnej masy uformować kulki.

Ułożyć je na tacy i polać czekoladą albo obtoczyć w kakao, posypać płatkami migdałowymi lub startymi orzechami.

_________________________________
Ziemniaki z przyprawami pieczone w mundurkach
Składniki:
0,5 kg ziemniaków ,przyprawa do ziemniaków, 2 łyżki oliwy

Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie oczyścić. Ugotować w łupinkach. Pokroić na 4 części. Do pokrojonych ziemniaków wlać łyżkę oliwy i posypać przyprawą do ziemniaków, wymieszać. Drugą łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki. Smażyć aż całe się zrumienią.

Więcej przepisów znajdziesz w serwisie DOLNOŚLĄSKI SMAK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto