MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...
fot. yasuhiroamano/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)

Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.

Zobacz również

Lechia zaczęła przygotowania. Szymon Grabowski: Dojdzie siedmiu, ośmiu piłkarzy

Lechia zaczęła przygotowania. Szymon Grabowski: Dojdzie siedmiu, ośmiu piłkarzy

Dym w szpitalu w Morawicy. W akcji trzy zastępy strażaków. Ewakuowano pacjentów

Dym w szpitalu w Morawicy. W akcji trzy zastępy strażaków. Ewakuowano pacjentów

Polecamy

Polska Pamela Anderson prowadziła Disco Relax i zniknęła. Zobacz, jak teraz wygląda

Polska Pamela Anderson prowadziła Disco Relax i zniknęła. Zobacz, jak teraz wygląda

Nowa podstawa programowa z religii. Będą kolejne zmiany?

Nowa podstawa programowa z religii. Będą kolejne zmiany?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?