Spis treści
- Leszczyna pospolita ma postać okazałego, rozłożystego krzewu i bardzo dobrze radzi sobie w naszym klimacie. Zwykle osiąga wysokość ok. 4-5 m i tworzy liczne, rozgałęzione pędy, pokryte dużymi, zielonymi, owalnymi, piłkowanymi na brzegach i lekko owłosionymi liśćmi – wyjaśnia portal e-ogródek.pl.
Leszczyna zwiastuje wiosnę
Leszczyna rośnie chętnie w borach mieszanych i lasach liściastych, ale można ją też posadzić we własnym ogrodzie.
Zakwita na przełomie lutego i marca. Kiedy jesteśmy zmęczeni przedłużającą się zimą, to właśnie zakwitająca leszczyna daje nam nadzieję, że dni wkrótce staną się coraz dłuższe i przyroda wybuchnie nagle nowym, świeżym życiem. Leszczyna jest fenologicznym wskaźnikiem przedwiośnia.
W październiku szukaj orzechów laskowych
W drugiej połowie września i w październiku jest czas na najbardziej popularny element leszczyny – orzechy laskowe. Szukaj ich na ziemi, te będą dojrzałe i najsmaczniejsze. Będą mieć jasnobrązowy kolor. Nie zrywamy orzechów z krzewu – nie będą jeszcze smaczne.
Nie masz pewności, że to leszczyna? W odróżnieniu pomaga Katarzyna Banaś na swoim profilu Sianko.org. Jak tłumaczy „z jednego miejsca wyrasta wiele prostych, strzelistych pni. Liście są okrągłe i duże jak dłoń, preferuje raczej wilgotne, podmokłe miejsca”. A we wrześniu i w październiku wokół będą leżeć orzechy.
Dlaczego warto sięgać po orzechy laskowe? Zawierają witaminy A, C, E, K, z grupy B. Minerały, takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.
- Orzechy laskowe (ze względu na bogatą zawartość witamin z grupy B) poprawiają także funkcjonowania naszego układu nerwowego, przyczyniając się tym samym do zwiększenia koncentracji i zdolności radzenia sobie ze stresem – wyjaśnia portal cosdlazdrowia.pl.
Te części leszczyny są jadalne
- Ze względu na swoje właściwości, już w starożytności uważana była za krzew niecodziennych mocy. Wykorzystywano ją w lecznictwie oraz wszelkich obrzędach. W razie głodu męskie kwiatostany wykorzystywano również jako źródło pożywienia, a w ziołolecznictwie wykorzystywano pączki, liście, korę, a przede wszystkim kotki leszczyny – wyjaśniają Lasy Państwowe.
I tak, z leszczyny mogą powstać nalewki, napary, octy i balsamy. Wykorzystuje się do tego kwiaty leszczyny. Nalewka pomoże przy przeziębieniach, ocet jest świetny w przypadku problemów skórnych, tonik do cery trądzikowej.
Dawniej nawet leszczynowe drewno używano za czarodziejskie, powstawały z nich różdżki. Jakub Kazimierz Haur w „Składzie abo Skarbcu znakomitych sekretów oekonomiej ziemiańskiej” z 1693 r. zalecał stosowanie leszczyny przeciw czarom.
Męskie kwiatostany tego krzewu cieszą się dużą popularnością. - Nadają się na napar, który pomaga przy kaszlu, czy zapaleniu gardła. Można z niego też zrobić syrop, idealny na przeziębienia. Wyciąg stosuje się przy chorobach reumatycznych, nadciśnieniu i miażdżycy – wymienia Nadleśnictwo Dębica.
Kwiatostany są wykorzystywane w kuchni. Można z nimi zrobić:
- placki,
- podpłomyki,
- czekoladę,
- ocet,
- można je też panierować i smażyć.

NaM - Podlaskie ligawki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?