Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piękne kurki rosną w styczniu w Żarach. Grzyby o tej porze roku to prawdziwy cud natury, ale, jak widać, cuda się zdarzają

Aleksandra Łuczyńska
Aleksandra Łuczyńska
Kurki w Kunicach w styczniu? Jak się okazuje, jest to możliwe
Kurki w Kunicach w styczniu? Jak się okazuje, jest to możliwe Bogdan Klockowski
Grzyby w lesie w środku zimy to prawdziwa sensacja. W Żarach, a dokładnie w Kunicach, grzybiarzowi udało się znaleźć kilka kurek. Część zebrał, jest jeszcze sporo małych, które muszą urosnąć. Na jajecznicę będą w sam raz.

Zdjęcie kurek opublikował Bogdan Klockowski z Kunic, które na grzybach zna się, jak nikt inny w okolicy. Pan Bogdan od wielu lat prowadzi skup runa leśnego. Kurki pokazał mu znajomy, który znalazł je niedaleko kunickiego kościoła. W styczniu to prawdziwa rzadkość. - To jest naprawdę cud natury, w styczniu rosną kurki, kwitną stokrotki, jest ciepło. Dziwna zima - przyznaje pan Bogdan, który zapewnia, że grzybów może być więcej, muszą tylko urosnąć. - W pobliżu cmentarza w Kunicach zawsze było dużo kurek - mówi. - Ale nigdy o tej porze roku, a jak one pachną. Kiedyś ktoś do skupu przyniósł 22 grudnia, w styczniu jeszcze nie było takiej sytuacji - dodaje.

CZYTAJ TEŻ

Kurka, czyli pieprznik jadalny, jak każdy grzyb lubi ciepło i wilgoć. Rośnie najczęściej na glebach piaszczystych w lasach iglastych. Często można je znależć w mchu. O ile kurka w styczniu to prawdziwa niespodzianka, nie jest nią np. boczniak ostrygowaty o czym informują pracownicy Ośrodka Edukacji Przyrodniczo - Leśnej Jeziorach Wysokich (gm. Brody, powiat żarski).

Zimą na grzyby? Właśnie tak! Zwłaszcza jeśli są to smaczne i zdrowe boczniaki ostrygowate.
Boczniaki zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, sole mineralne oraz substancje o działaniu przeciwnowotworowym i wzmacniającym naszą odporność (!).
Pod koniec grudnia spotkaliśmy amatorów tych grzybów, podczas ich zbioru w naszym lesie. A rosną tuż przy bramie do ośrodka, na martwym drewnie powalonych drzew, których u nas nie brakuje. Podobno najsmaczniejsze są ugotowane z solą i pieprzem, podane z masłem. A Wy, jaki macie przepis na boczniaki?

- czytamy na profilu OEP-L.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto