Piękne kurki rosną w styczniu w Żarach. Grzyby o tej porze roku to prawdziwy cud natury, ale, jak widać, cuda się zdarzają

Aleksandra Łuczyńska
Aleksandra Łuczyńska
Kurki w Kunicach w styczniu? Jak się okazuje, jest to możliwe
Kurki w Kunicach w styczniu? Jak się okazuje, jest to możliwe Bogdan Klockowski
Grzyby w lesie w środku zimy to prawdziwa sensacja. W Żarach, a dokładnie w Kunicach, grzybiarzowi udało się znaleźć kilka kurek. Część zebrał, jest jeszcze sporo małych, które muszą urosnąć. Na jajecznicę będą w sam raz.

Zdjęcie kurek opublikował Bogdan Klockowski z Kunic, które na grzybach zna się, jak nikt inny w okolicy. Pan Bogdan od wielu lat prowadzi skup runa leśnego. Kurki pokazał mu znajomy, który znalazł je niedaleko kunickiego kościoła. W styczniu to prawdziwa rzadkość. - To jest naprawdę cud natury, w styczniu rosną kurki, kwitną stokrotki, jest ciepło. Dziwna zima - przyznaje pan Bogdan, który zapewnia, że grzybów może być więcej, muszą tylko urosnąć. - W pobliżu cmentarza w Kunicach zawsze było dużo kurek - mówi. - Ale nigdy o tej porze roku, a jak one pachną. Kiedyś ktoś do skupu przyniósł 22 grudnia, w styczniu jeszcze nie było takiej sytuacji - dodaje.

CZYTAJ TEŻ

Kurka, czyli pieprznik jadalny, jak każdy grzyb lubi ciepło i wilgoć. Rośnie najczęściej na glebach piaszczystych w lasach iglastych. Często można je znależć w mchu. O ile kurka w styczniu to prawdziwa niespodzianka, nie jest nią np. boczniak ostrygowaty o czym informują pracownicy Ośrodka Edukacji Przyrodniczo - Leśnej Jeziorach Wysokich (gm. Brody, powiat żarski).

Zimą na grzyby? Właśnie tak! Zwłaszcza jeśli są to smaczne i zdrowe boczniaki ostrygowate.
Boczniaki zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, sole mineralne oraz substancje o działaniu przeciwnowotworowym i wzmacniającym naszą odporność (!).
Pod koniec grudnia spotkaliśmy amatorów tych grzybów, podczas ich zbioru w naszym lesie. A rosną tuż przy bramie do ośrodka, na martwym drewnie powalonych drzew, których u nas nie brakuje. Podobno najsmaczniejsze są ugotowane z solą i pieprzem, podane z masłem. A Wy, jaki macie przepis na boczniaki?

- czytamy na profilu OEP-L.

iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie