Pochodząca z Lubska znana aktorka, Joanna Brodzik, wydała własną książkę kulinarną i promowała ją w Zielonej Górze

Agnieszka Linka
Agnieszka Linka
2 grudnia 2021 r. w WiMPB im. C. Norwida Joanna Brodzik promowała swój debiut literacki, książkę "Umami. Opowieści i przepisy".
2 grudnia 2021 r. w WiMPB im. C. Norwida Joanna Brodzik promowała swój debiut literacki, książkę "Umami. Opowieści i przepisy". Agnieszka Linka
W czwartkowy wieczór (2 grudnia) w Zielonej Górze odbyło się spotkanie z Joanną Brodzik. Pochodząca z Lubska znana aktorka promowała w WiMBP im. C. Norwida swoją książkę "Umami. Opowieści i przepisy", zabierając słuchaczy w niezwykle sensualną podróż wspomnień i smaków.

Wieczór autorski z Joanną Brodzik

Przy wprowadzonych (z początkiem miesiąca) obostrzeniach covidowch odbyło się ostatnie już spotkanie w ramach tegorocznej edycji Festiwalu Literackiego im. Anny Tokarskiej “Proza Poetów”. W czwartek, 2 grudnia br. o godz. 18.00 Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida w Zielonej Górze wraz z wydawnictwem Znak Koncept zaprosiła na spotkanie autorskie z Joanną Brodzik, znaną i lubianą aktorką filmową, telewizyjną i teatralną, która w bieżącym roku wydała gawędę kulinarną "Umami. Opowieści i przepisy". Spotkanie poprowadziła dziennikarka Radia Zachód, Karolina Kamińska.

W sali im. Janusza Koniusza WiMBP zgromadziło się wielu fanów i sympatyków Joanny Brodzik. Nie mogło też zabraknąć najbliższej rodziny i znajomych. Pani Joanna pochodzi przecież z Lubska, a w Zielonej Górze uczęszczała do Liceum Ogólnokształcącego.
Podczas spotkania wspominała, że przygotowując się do matury wiele czasu spędzała właśnie w bibliotecznej norwidowskiej czytelni, co pomogło jej w walce z uzależnieniem od cukru i sukcesach w olimpiadzie polonistycznej.

Joanna Brodzik “umamiła” słuchaczy swoją opowieścią

Joanna Brodzik zaproponowała słuchaczom wyprawę w czasie. Mówiła o swoim domu rodzinnym i szacunku do chleba, jaki z niego wyniosła. Wspominała o trudnej historii i wojennych zawirowaniach, które zmusiły jej najbliższych do opuszczenia rodzinnego domu i podróży w niewiadome.

Zabrała słuchaczy w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i kiszonymi lemonami. Goście dowiedzieli się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli znani podróżnicy i odkrywcy, jak np. Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia oraz jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, w jaki sposób doszło do powstania tabasco i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii.

Aktorka wspominała posiłek po grecku, który kiedyś przygotowała dla zaproszonych gości. Bardzo się zaangażowała i chciała, by był kulinarną ucztą. Niestety okazał się wielką klapą, bo podstawowy produkt - oliwa, który stanowił nawet składnik deseru, okazał się zjełczały.

Pani Joanna przekonuje, że w kuchni nie należy się zrażać, a każda porażkę przyjmować jako szansę na wymyślenie czegoś nowego. W swojej książce - “Umami...” najbardziej jest dumna z przepisu na Wszechplacek dla początkujących i zapracowanych (wersja piernik). To przepis dla wszystkich, którzy boją się piec i nie wierzą w swoje umiejętności kulinarne. Po wypróbowaniu go na pewno zmienią zdanie na swój temat.

- Premiera mojej książki była niezwykła, ponieważ mogłam świętować ten czas z moimi bliskimi, przyjaciółmi, znajomymi i Lubuszanami - mówiła Joanna Brodzik. - "Umami. Opowieści i przepisy" to mój literacki debiut, moja wyśniona opowieść, gawęda kulinarna napisana po to, by podzielić się swoją pasją, jaką jest gotowanie oraz tropienie historii przypraw i potraw - kontynuowała aktorka.

Kulinarne wspomnienia związane z popisami pani Joanny przywołał jej brat.

- W dzieciństwie na podwórku karmiła mnie gołąbkami z piaskiem - mówi Radosław Brodzik. - Kulinaria od zawsze były jej pasją. Kiedy podrosła - jako najstarsza z rodzeństwa, gotowała nam obiady. Zawsze była w tym jakość i smak. Do dzisiaj przygotowywanie posiłków i spożywanie ich z rodziną i przyjaciółmi są dla niej celebracją.

Nic więc dziwnego, że pasja musiała przybrać realną formę.

Książka Joanny Brodzik powstawała w trudnym pandemicznym okresie i stała się dla aktorki nowym sensem i celem, gdy nie mogła wykonywać swojej pracy zawodowej. Pani Joanna mówiła, że pisanie zabrało ją w absolutnie fascynującą podróż i przywiodło aż do spotkania w Zielonej Górze.
"Umami. Opowieści i przepisy" to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Aktorka, zdradza w niej m.in. recepturę na schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny. Autorka uczy, jak odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradza, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie (z mat. prasowego wydawnictwa].

Przed lekturą "Umami. Opowieści i przepisy" zaleca się spożyć posiłek - takie ostrzeżenie przeczytamy na tytułowej okładce. Warto się do niego zastosować, jeśli nie chcemy, by burczenie w brzuchu i ssanie w żołądku zmusiło nas do odłożenia książki.

ZOBACZ TEŻ: Zielona Góra. WiMBP Norwid w Zielonej Górze. Świąteczne warsztaty rodzinne. 02.12.2021

iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie