MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Polka zdobyła Kulinarnego Oscara. Jej e-book to międzynarodowy hit! Zobacz przepisy polskiej kuchni

Rolada śląska

Składniki:

1000 g mięsa wołowego
200 g ogórków kiszonych
300 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
200 g cebuli
smalec
musztarda
mąka pszenna
sól
pieprz
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
woda
1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kawałki równo układamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy cienką warstwą musztardy. Ogórki kiszone, boczek i kiełbasę kroimy w słupki. Cebulę kroimy na większe kawałki. Składniki układamy na rozbitym mięsie i zawijamy jak roladę. Mięso związujemy nitką i obtaczamy w mące.

Na rozgrzanym smalcu obsmażamy mięso z każdej strony. Obsmażone kawałki wrzucamy do głębokiej patelni lub garnka. Rolady zalewamy ciepłą wodą na ich wysokość. Dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zrobi się miękkie. W trakcie duszenia przekręcamy rolady. Na sam koniec gotowania do miseczki wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy trochę sosu z rolady. Dokładnie mieszamy. Mieszaninę przelewamy do garnka, dokładnie mieszamy przez kolejne 2-3 minuty. Roladę podajemy z kluskami śląskimi lub z kaszą gryczaną.

Zobacz również

Ekologiczny plac zabaw powstał w Galerii Echo. Przedszkolaki bawiły się wybornie FOTO

Ekologiczny plac zabaw powstał w Galerii Echo. Przedszkolaki bawiły się wybornie FOTO

Oszustwo "na policjanta" w Radomiu. Starsza pani straciła 50 tysięcy złotych

Oszustwo "na policjanta" w Radomiu. Starsza pani straciła 50 tysięcy złotych

Polecamy

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków