Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Tak miesiąc małżeństwa z Martyniukiem zmienił Faustynę. To już nie ta sama osoba

GORĄCY TEMAT
Tak miesiąc małżeństwa z Martyniukiem zmienił Faustynę. To już nie ta sama osoba

Superliga Kobiet. Zwycięskiej serii Handball JKS Jarosław ciąg dalszy

Superliga Kobiet. Zwycięskiej serii Handball JKS Jarosław ciąg dalszy

Polecamy

To nie żart! Uwaga na żmije w Żarach! Gady można spotkać na spacerze lub w ogródku

To nie żart! Uwaga na żmije w Żarach! Gady można spotkać na spacerze lub w ogródku

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Przegląd kwietnia w Żarach

Przegląd kwietnia w Żarach