Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne chaczapuri i chinkali. W Żarach działa gruzińska piekarnia, w której można znaleźć przysmaki z Kaukazu

Małgorzata Trzcionkowska
Małgorzata Trzcionkowska
Skosztuj gruzińskich specjałów
Skosztuj gruzińskich specjałów Małgorzata Trzcionkowska
Piekarnia znajduje się na Podwalu w Żarach, a potrawy przygotowuje pani Lela, pochodząca spod Tbilisi w Gruzji.

Flagową potrawą pani Leli jest chaczapuri, czyli gruziński chlebek, a właściwie zapiekany placek z serem. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, w Żarach można kupić m.in. z serem i szynką lub pastę z czerwonej fasoli, w wersji imeretyńskiej. - Największym problemem jest brak gruzińskich przypraw w Polsce, a przez pandemię trudno je sprowadzać z Gruzji - mowi pani Lela. - Ale nie narzekam i radzę sobie.
W piekarni są też chinkali. To duże kołduny wypełnione bulionem i mięsem lub serem, klejone jak sakiewki.
Jeśli ktoś chce skosztować chinkali, musi zamówić je i odebrać z samego rana, bo rozchodzą się jak "świeże bułeczki".
Pani Leli najbardziej brakuje estragonu - przyprawy, którą bardzo lubią Gruzini, za to można kupić u niej lemoniadę gruzińską, również estragonem.

Czytaj również na naszym portalu

Zobacz film o targach kulinarnych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto