Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na kiszenie ogórków w pełni. Mamy dla was niezawodny przepis babci Zosi. Zawsze wychodzi!

Małgorzata Fudali Hakman
Małgorzata Fudali Hakman
Przepis na kiszone ogórki
Przepis na kiszone ogórki Małgorzata Fudali Hakman
Na targu w Żarach sporo kupujących zainteresowanych ogórkami gruntowymi. Sezon na kiszenie ogórków trwa, ale warzywa powoli się kończą.

Mamy dla was przepis, choć pewnie każdy ma swój sprawdzony.

Jak kisić ogórki według babci Zosi?

Oczywiście domowym sposobem, gdyż wtedy są najzdrowsze. Warto pamiętać jednak, że zawierają sporo sodu, a więc nie są wskazane dla osób z nadciśnieniem krwi. Dla takich członków rodziny lepsze będą ogórki małosolne, gdyż to właśnie z soli kamiennej i solanki, którą zalewa się ogórki, bierze się tak wysokie stężenie sodu w kiszonce. Realizując cały przepis na ogórki kiszone krok po kroku, sprawisz, że efekt będzie przepyszny. Grunt to dopilnować kilku najważniejszych elementów – reszta to dodatek. Jak zatem kisić ogórki?
Pamiętaj, aby:

  • Każdy litr solanki zawierał kopiastą łyżkę soli
  • Używać soli kamiennej
  • Słoiki, które będą używane dokładnie umyć i wysuszyć
  • Ogórki układać w miarę ciasno, aby nie nasiąknęły zbytnio zalewą, nie stały się miękkie i puste w środku
  • Zalać zawartość słoika solanką w taki sposób, by w całości zakrył ogórki, liście dębu, porzeczki lub wiśni oraz ząbki czosnku i korzeń chrzanu
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto