Sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy od instagramerki z Żar. Zobaczcie, jak zrobić zakwas czy tatar ze śledzika
Pyszne i zdrowe potrawy na święta. Przepisy zdradza nam Alicja Szobert, która prowadzi profil na Instagramie @moj_pomysl_na_zdrowie
Carpacio z buraka
Składniki:
1. Burak ugotowany - 3 małe
2. Rucola - pół opakowania
3. Orzechy włoskie - garść
4. Ser feta- 1/4 opak.
5. Zielone pesto - 2 łyżeczki
6. Musztarda - 1 łyżeczka
7. Miód - 1 łyżeczka
8. Oliwa z oliwek - 2 łyżki
9. Koper - 1 łyżka
10. Sól - pół łyżeczki
11. Pieprz - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Zaczynasz od zrobienia sosu. Musztardę, miód, sól, pieprz, koper oraz oliwę dokładnie mieszasz. Na talerzu układasz cienko pokrojone buraki i polewasz je sosem. Na buraki z sosem kruszysz fetę, następnie układasz rukolę i dajesz pesto (małymi ,,kapeczkami” po całym daniu). Na koniec posiekaj orzechy i posyp po całości.