Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szprotawskie sołectwa pokazały że burak też brzmi dumnie...

Lucyna Makowska
Biesiada „Smaki Jesieni” organizowana była w ramach projektu „#zaSZTUKAj” Szprotawskiego Domu Kultury.
Biesiada „Smaki Jesieni” organizowana była w ramach projektu „#zaSZTUKAj” Szprotawskiego Domu Kultury. arch. SZDK Szprotawa
“Smaki Jesieni” - pod takim hasłem w ostatnią sobotę odbyła się wielka biesiada w Borowinie. Była ona zwieńczeniem kilkumiesięcznych działań: od warsztatów kulinarnych i rękodzieła po zbiory.

Ta nietypowa inicjatywa, stworzona została przez trzy sołtysowe: Monikę Kubik z Henrykowa, Ewelinę Oszmaniec z Borowiny i Agnieszkę Wardziak z Pasterzowic. Pomysł „ożywiło” dofinansowanie, jakie Szprotawski Dom Kultury, jeden z dwóch w lubuskim, otrzymał na program Dom Kultury+ Inicjatywy Lokalne 2019 z Narodowego Centrum Kultury. Dzięki niemu został ogłoszony projekt „#zaSZTUKAj” na inicjatywy lokalne. Na propozycje nie trzeba było długo czekać. Sołectwo Henryków postawiło na jarzębinę. - Zbierali ją i starsi i najmłodsi, aby móc z niej zrobić jesienne smakołyki i przepiękne ozdoby. Na warsztatach powstały z niej wianki i korale, świeczniki i zawieszki. Część zebranych owoców obrano z liści, szpatułek, a następnie zamrożono, świeże niestety są trujące - wylicza Monika Jóźwik, instruktorka SzDK.- Na warsztatach kulinarnych zrobiono z nich soki do herbaty, dżemy i konfitury do mięs i serów, a nawet zdrowotną nalewkę na przeziębienie. Jarzębinowe działania zakończyło sadzenie jarzębiny w Henrykowie.
W Pasterzowicach tematem przewodnim warsztatów było wypiekanie staropolskiego chleba. Uczestnicy poznali historię chleba, drogę jego powstania, od ziarna, poprze mąkę, zakwas po wypiek. Namacalnie mogli też sprawdzić swoją widzę na temat rodzajów zbóż i mąk. Poznali rodzaje zakwasów, wyrabiali ciasto, piekli i smakowali. Dodatkową atrakcją było poznanie kunsztu ozdabiania ciastem chlebowym chleba, bułeczek. Z ciasta formowano motywy kwiatów, liści.
O tym,że burak też może brzmieć dumnie przekonali się uczestnicy warsztatów kulinarnych i artystycznych w Borowinie. - Chętnych nie brakowało, a warsztaty były wielopokoleniowym wydarzeniem- podkreśla M. Jóźwik.- Dzieci wraz z dorosłymi wykonywali wspólne prace. Gdy jedni malowali, kleili, tworzyli, drudzy przygotowywali różne smakołyki z buraka. Zapachy z kuchni kusiły wszystkich uczestników. Można było spróbować zakwasu buraczanego, kiszonych buraków, chipsów buraczanych. Panie przygotowywały sałatki, smarowidło buraczane, śledzie z burakami pod pierzynką, barszcz ukraiński, czy pospolite buraczki ćwikłowe.
Ukoronowaniem projektu była właśnie ubiegłotygodniowa biesiada. Przy śpiewach zespołów SzDK: „Tulowianek”, „Dojrzałych Kłosów” oraz „Wrzosów” uczestnicy mogli delektować się specjałami z jarzębiny, buraka i chleba, a także zabrać namiastkę tego ze sobą do domu.
Polecane Szprotawa. Burmistrz miasta został zatrzymany przez CBA. Funkcjonariusze wyprowadzili go z urzędu

Polecamy Państwa uwadze takżeŻagań. Najemcy boją się, że na zimę zostaną bez dachu nad głową. Czy zostaną eksmitowani z Młynówki?
Zobacz

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szprotawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto