Targ śniadaniowy to impreza organizowana cyklicznie, dwa razy w miesiącu przez stowarzyszenie Łowców Smaków. Pierwsza edycja, pod hasłem Łużyckie Smaki odbyła się 23 sierpnia 2020. Ideą Targu śniadaniowego jest promocja lokalnych wytwórców i ich produktów, wykonywanych ekologiczne, tradycyjnymi metodami. Bardzo szybko zaczął przyciągać prawdziwe tłumy ludzi, spragnionych zdrowej, tradycyjnej żywności.
Gęsina na św. Marcina
W niedzielę 8 listopada 2020, w godz. 9.00 na Folwarku Zamkowym można było kupić m.in. wyroby z gęsi. Gęsie pipki w słoiku, czy gęś wędzoną. Gęsie pipki to danie z kuchni żydowskiej. To nadziewne gęsie szyjki oraz gęsie żołądki. Farszem są tarte ziemniaki z dodatkiem cebuli, czasami na przykład koszerna wołowina. Żołądki są duszone w oleju lub gęsim smalcu z cebulą i czosnkiem.
Leki z bożej apteki
Podczas Targów śniadaniowych na folwarku zamkowym dużym zainteresowaniem cieszą się syropy i wyciągi z ziół państwa Genowefy i Jerzego Tejmanów z Gaworzyc na Wzgórzach Dalkowskich. Pani Genowefa zastrzega, że sama zbiera zioła w miejscach czystych i ekologicznych. Sprzedaje nie tylko syropy, ale również opisy, na jakie dolegliwości pomagają. Pan Jerzy mówi, że sam jest najlepszym przykładem skuteczności ziół. Dzięki specyfikom żony wyszedł z bardzo ciężkiej choroby, która przykuła go do wózka inwalidzkiego.
Z dynią można zrobić wszystko!
Hitem niedzielnego Targu śniadaniowego na Folwarku Zamkowym był smalec z dyni i dyniowy paprykarz. Takie cuda do Żar przywiózł Michał Starak z Olszan w województwie dolnośląskim. - Dynia to niesamowite warzywo, z którego można zrobić dosłownie wszystko - powiedział nam. - Nalewkę, ciasto, dżemy, czy smalec.
Przepisy wymyśla pani Joanna, żona pana Michała.
Zbliżają się święta
Przepiękne ozdoby świąteczne, wykonane ze wstążek i koralików przywiozła do Żar Dorota Domaszewicz z Żagania. - Taką ozdobę może zrobić każdy - zachęca. - Potrzeba tylko ćwiczeń i sporej dozy cierpliwości.
Barbara Olszowa z Wilkowa przywiozła ręcznie robione pierniczki swojej córki - artystki plastyczki Maryny. - Córka projektuje formy pierniczków sama - opowiada pani Barbara. - Są drukowane z jadalnego materiału na drukarce 3D, potem są ręcznie ozdabiane i wychodzą takie cuda.
Impreza z reżimem sanitarnym
Mimo wprowadzenia od soboty 7 listopada 2020 kolejnych obostrzeń sanitarnych impreza cieszyła się sporym zainteresowaniem. Dopisała pogoda, a ludzie przyszli w maseczkach lub przyłbicach, unikając zbierania się w grupy. Kolejny Targ śniadaniowy odbędzie się 22 listopada 2020, pod hasłem "święto piwa".
Czytaj również na naszym poratlu
Polub nas na fb
Zobacz film z imprezy
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?