Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Targ śniadaniowy w Żarach jak zawsze wspaniały! Co tam się działo! Było bardzo smacznie! Zobacz zdjęcia i film!

Małgorzata Trzcionkowska
Małgorzata Trzcionkowska
Kolejna edycja imprezy już w niedzielę 22 listopada 2020
Kolejna edycja imprezy już w niedzielę 22 listopada 2020 Małgorzata Trzcionkowska
W niedzielę 8 listopada na Folwarku Zamkowym w Żarach odbył się cykliczny Targ śniadaniowy. Tym razem pod hasłem przewodnim "gęsina na świętego Marcina". Można było kupić na przykład gęsie pipki w słoikach, czy gęsinę wędzoną. Prawdziwym hitem był smalec i paprykarz z dyni.

Targ śniadaniowy to impreza organizowana cyklicznie, dwa razy w miesiącu przez stowarzyszenie Łowców Smaków. Pierwsza edycja, pod hasłem Łużyckie Smaki odbyła się 23 sierpnia 2020. Ideą Targu śniadaniowego jest promocja lokalnych wytwórców i ich produktów, wykonywanych ekologiczne, tradycyjnymi metodami. Bardzo szybko zaczął przyciągać prawdziwe tłumy ludzi, spragnionych zdrowej, tradycyjnej żywności.

Gęsina na św. Marcina

W niedzielę 8 listopada 2020, w godz. 9.00 na Folwarku Zamkowym można było kupić m.in. wyroby z gęsi. Gęsie pipki w słoiku, czy gęś wędzoną. Gęsie pipki to danie z kuchni żydowskiej. To nadziewne gęsie szyjki oraz gęsie żołądki. Farszem są tarte ziemniaki z dodatkiem cebuli, czasami na przykład koszerna wołowina. Żołądki są duszone w oleju lub gęsim smalcu z cebulą i czosnkiem.

Leki z bożej apteki

Podczas Targów śniadaniowych na folwarku zamkowym dużym zainteresowaniem cieszą się syropy i wyciągi z ziół państwa Genowefy i Jerzego Tejmanów z Gaworzyc na Wzgórzach Dalkowskich. Pani Genowefa zastrzega, że sama zbiera zioła w miejscach czystych i ekologicznych. Sprzedaje nie tylko syropy, ale również opisy, na jakie dolegliwości pomagają. Pan Jerzy mówi, że sam jest najlepszym przykładem skuteczności ziół. Dzięki specyfikom żony wyszedł z bardzo ciężkiej choroby, która przykuła go do wózka inwalidzkiego.

Z dynią można zrobić wszystko!

Hitem niedzielnego Targu śniadaniowego na Folwarku Zamkowym był smalec z dyni i dyniowy paprykarz. Takie cuda do Żar przywiózł Michał Starak z Olszan w województwie dolnośląskim. - Dynia to niesamowite warzywo, z którego można zrobić dosłownie wszystko - powiedział nam. - Nalewkę, ciasto, dżemy, czy smalec.
Przepisy wymyśla pani Joanna, żona pana Michała.

Zbliżają się święta

Przepiękne ozdoby świąteczne, wykonane ze wstążek i koralików przywiozła do Żar Dorota Domaszewicz z Żagania. - Taką ozdobę może zrobić każdy - zachęca. - Potrzeba tylko ćwiczeń i sporej dozy cierpliwości.
Barbara Olszowa z Wilkowa przywiozła ręcznie robione pierniczki swojej córki - artystki plastyczki Maryny. - Córka projektuje formy pierniczków sama - opowiada pani Barbara. - Są drukowane z jadalnego materiału na drukarce 3D, potem są ręcznie ozdabiane i wychodzą takie cuda.

Impreza z reżimem sanitarnym

Mimo wprowadzenia od soboty 7 listopada 2020 kolejnych obostrzeń sanitarnych impreza cieszyła się sporym zainteresowaniem. Dopisała pogoda, a ludzie przyszli w maseczkach lub przyłbicach, unikając zbierania się w grupy. Kolejny Targ śniadaniowy odbędzie się 22 listopada 2020, pod hasłem "święto piwa".

Czytaj również na naszym poratlu

Zobacz film z imprezy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto