Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ten napój pozwoli ci przetrwać zimę. Łagodzi stres, wspomaga pamięć i koncentrację, dodaje energii. To wcale nie dziwactwo!

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Gdy za oknem szarość i mrok, często brakuje nam sił i energii psychicznej. Jesteśmy senni i trudno nam myśleć, częściej zapadamy na infekcje. Tymczasem jest napój, który pomaga zwalczyć te sezonowe objawy w całkiem naturalny sposób. To kawa z grzybami adaptogennymi, które zmniejszają negatywną reakcję na stresujące warunki. Grzybowa kawa z reishi, chaga lub soplówką są w dostępne w Polsce, a jak smakują? Dowiedz się więcej!

Spis treści

Czym jest kawa grzybowa i jak smakuje?

Kawa grzybowa (mushroom coffee) to po prostu kawa parzona z dodatkiem grzybów – suszonych i sproszkowanych w przypadku kawy mielonej, ew. wyciągu, jeśli mówimy o kawie rozpuszczalnej.

Kawa z grzybami shiitake
Kawa grzybowa na pamięć i koncentrację. To wcale nie dziwactwo, tylko skuteczny sposób na wspomaganie oraganizm. Na zdjęciu: latte z shiitake Edalin/Getty Images

Stosunek tych składników w przypadku kawy rozdrobnionej zwykle wynosi 1:1, co oznacza, że kawy jest o połowę mniej. Chociaż taki napój dostarcza mniej kofeiny, której nadmiar jest niekorzystny, wciąż działa stymulująco i energetyzująco. To również zasługa grzybowych dodatków.

Smak grzybowej kawy jest bardzo podobny, co tej klasycznej, ponieważ ich ziemiste nuty dobrze komponują się z walorami małej czarnej.

Picie naparu z grzybów nie jest przy tym niczym nowym, bo stosowano je w Finlandii jako substytut prawdziwej kawy podczas II Wojny Światowej, gdy brakowało ziaren. Grzyby do celów spożywczych i leczniczych stosowano też od stuleci w Chinach, gdzie obecnie najbardziej docenia się ich niezwykłe właściwości. Adaptogenne składniki tego typu występują także w Ajurwedzie.

Jakie grzyby do kawy?

Do kawy stosuje się grzyby lecznicze, najczęściej azjatyckie. Są uważane za środki wzmacniające organizm i nie przeznaczone do spożycia, tylko leczenia.

Sprawdź: Który grzyb jest najzdrowszy? Właściwości gatunków leczniczych i spożywczych

Do najpopularniejszych gatunków grzybów dodawanych do kawy należą:

  • reishi, czyli lakownica żółta, w TCM lingzhi (Ganoderma lucidum),
  • grzyby chaga, czyli błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus),
  • soplówka jeżowa, czyli lwia grzywa (Hericium),
  • shiitake, czyli twardziak bądź twardnik japoński (Lentinula edodes),
  • kordyceps, czyli maczużnik (Cordyceps),
  • Wrośniak różnobarwny, nazywany ogonem indyka (Trametes versicolor).

Warto wiedzieć, że picie kawy z grzybami to gorący trend na 2024 rok, który będzie widoczny w kawiarniach i na sklepowych półkach. Już teraz można kupić ją w sklepach internetowych, przy czym jej cena jest średnio dwukrotnie wyższa niż regularnego produktu. To jednak dlatego, że grzyby lecznicze należą do drogich składników, zwłaszcza w postaci wysuszonej.

Jakie działanie i właściwości ma kawa grzybowa?

Kawa grzybowa jest uważana za zdrowszą alternatywę dla zwykłej kawy. Do najczęściej deklarowanych efektów jej picia, zauważalnych jednak po co najmniej kilku tygodniach, jest zmniejszony poziom niepokoju i poprawa odporności organizmu.

Ponieważ kawa z grzybami ma mniej kofeiny, występuje też zmniejszone ryzyko wystąpienia objawów wrażliwości na ten związek (zależy ono od dawki). To m.in. niepokój, zaburzenia żołądkowe, palpitacje serca, zaburzenia snu.

Unikatowe właściwości kawy z grzybami leczniczymi wynikają głównie z obecności ich związków aktywnych. Mają one działanie adaptogenne, czyli zwiększające możliwości adaptacji (przystosowania się) organizmu do warunków stresu fizycznego i psychicznego. Nie działają przy tym kosztem innych funkcji, jak robi to kofeina. Podobny efekt do grzybów wywiera stosowane czasem razem z nimi korzeń ashwagandhy, zwanej indyjskim żeń-szeniem.

Potwierdzono m.in., że grzyby stymulują układ immunologiczny poprzez mikrobiom jelitowy, wywierając na organizm działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antywirusowe, a także poprawiające metabolizm. Dla stosowanych grzybów udowodniono także efekt wspomagający leczenie pacjentów z rakiem, które zmniejsza nudności i wymioty przy chemioterapii. Mogą też chronić przed powstawaniem wrzodów, łagodzić objawy alergii i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Adaptogeny pomagają obniżyć poziom stresowego hormonu kortyzolu, co również wspiera prewencję chorób cywilizacyjnych.

Kawa grzybowa – opinie ekspertów

Grzyby do kawy to na pewno wartościowy dodatek, ale ich działanie w tej formie nie zostało zbadane ani w żaden sposób potwierdzone. Dostępne badania dla różnych gatunków bez dodatku kawy przeprowadzono w laboratorium lub nie na ludziach, więc korzyści z picia ich w napoju muszą jeszcze zostać przebadane.

Ponieważ jednak z kawą przyjmujemy rozpuszczalne związki z kapeluszników, możemy oczekiwać, że spełnią one swoją najistotniejszą funkcję, jaką jest wspomaganie mikroflory jelitowej. To właśnie poprzez nią odbywa się poprawa opisanych funkcji organizmu.

Choć eksperci zaznaczają, że picie grzybów z kawą zapewnia mniej korzystnych właściwości niż ich jedzenie, w przypadku tych leczniczych i najczęściej tak nie ma mowy o ich przeznaczeniu spożywczym (poza shiitake). Jeśli ktoś jedna regularnie je również zdrowe grzyby kulinarne, kawa z takim dodatkiem może dodatkowo wspomóc jego organizm.

Sprawdź: Te osoby nie powinny pić kawy

Istnieją także pewne dowody na to, że kawa z grzybami może być ciężkostrawna. Osoby z zaburzeniami układu pokarmowego, jak również chorobami nerek, powinni raczej wybierać inne napoje. Niektóre gatunki (np. chaga) obfitują w szczawiany, które są niewskazane przy skłonności do powstawania kamieni moczowych.

Źródła:
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ten napój pozwoli ci przetrwać zimę. Łagodzi stres, wspomaga pamięć i koncentrację, dodaje energii. To wcale nie dziwactwo! - Strona Zdrowia

Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto