Wartości odżywcze karpia
Karp wpływa na nasze zdrowie korzystnie. Wszystko za sprawą zawartości wielu składników odżywczych. Ta średniotłusta ryba zawiera zaledwie 4,2 g tłuszczu w 100 g mięsa. Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, potasu, białka, węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Już 220 g mięsa karpia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na białko i witaminy.
Mięso karpia
Mięso karpia jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem. Jest delikatne i soczyste. Odznacza się specyficznym aromatem. Karp ma grube międzymięśniowe ości, rozmieszczone w okolicy płetwy grzbietowej i części ogonowej, co ułatwia obróbkę kulinarną.
To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz karpia. Oto właściwości tej ryby:
Jak wybrać dobrego karpia?
Najważniejsze, aby wybierać karpia, który nie pachnie błotem. Jeżeli karp miałby posmak mułu, to warto przed smażeniem wymoczyć go w mleku. Dzięki temu przykry smak zostanie szybko wyeliminowany.
Historia karpia w Polsce
Karp miał szczególne znaczenie w latach 50. XX wieku, gdy chciano szybko wyżywić obywateli po II wojnie światowej. Karp królewski w Polsce znany jest już od XIII wieku. Na królewskich stołach za frykas uchodziły języki karpi, które podawano w galarecie.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?