Spis treści
Ciepło to podstawa – jak się nie wyziębić?
Tegoroczna zima ciągle nas zaskakuje – mrozy przeplatają się z temperaturami iście wiosennymi, wprawiając turystów w niemałą konsternację. Planując urlop zimą, warto więc przygotować się na różne ewentualności. Jeżeli nie wybieracie się w góry, a chociażby nad morze, w waszym bagażu nie powinno zabraknąć:
- kurtek: najlepiej zimowej i przejściowej,
- bluzy, swetra lub innej warstwy, którą można włożyć pod kurtkę,
- dobrej jakości t-shirtów, np. z bawełny,
- ciepłych butów, pary adidasów i kaloszy (te ostatnie świetnie sprawdzą się podczas spacerów brzegiem morza),
- parasola,
- czapki i rękawiczek.
Pobyt w górach o tej porze roku wymaga nieco więcej przygotowania. Temperatury w tych rejonach są sporo niższe, a zwiększony wysiłek powoduje pocenie, przez które naturalne materiały stają się ciężkie. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się tu tkaniny syntetyczne i lekkie, a bielizna termoaktywna to podstawa.
Prostą drogą do odmrożeń są elementy uciskające nasze ciało – wszelakie paski, a nawet zbyt mocno ściśnięte sznurówki mogą osłabić krążenie. W góry dobrze jest ubierać się warstwowo, co dotyczy nawet dłoni – cienkie rękawiczki włożone pod grubszą parę sprawdzą się idealnie.
O jakich elementach stroju lepiej nie zapominać, wybierając się w góry zimą?
- ciepłe skarpety (np. z wełny merino),
- wodoszczelne buty (odpowiednie na trekking, większe o jeden rozmiar),
- odzież trekkingowa (m.in. koszulki, bielizna termoaktywna)
- kurtka dobrej jakości, najlepiej lekka, wiatroszczelna i wodoszczelna,
- maska lub kominiarka termoaktywna,
- kilka par rękawiczek,
- okulary o niskiej przepuszczalności światła słonecznego (ostre promienie dodatkowo odbijają się w śniegu). Ich rodzaj, filtr i kolor szkieł dobiera się zazwyczaj w oparciu o panujące warunki atmosferyczne.

Co jeść w górach zimą? Pamiętaj o zapotrzebowaniu kalorycznym
O ile żywienie nie powinno stanowić problemu podczas zimowych spacerów po plaży, sytuacja komplikuje się nieco w czasie wędrówek po górach. Taka aktywność to – szczególnie zimą – nie lada wyzwanie dla organizmu, który potrzebuje wtedy solidnej dawki energii. Przygotowując prowiant, warto pamiętać o własnym zapotrzebowaniu kalorycznym, na które składa się wiele czynników, m.in. płeć, wiek, stopień aktywności fizycznej czy wzrost. O wyliczenie takiego zapotrzebowania najlepiej poprosić dietetyka, jednak jeżeli nie macie możliwości skorzystania z jego usług, pomocne mogą okazać się także kalkulatory zapotrzebowania kalorycznego dostępne w sieci.
Tak jak wszędzie, w górach także znaczenie mają nie tylko kalorie, a jakość spożywanych posiłków. Co prawda kilka batonów energetycznych włożonych do kieszeni plecaka nie zaszkodzi, jednak podczas wyprawy warto pamiętać o wartościowym posiłku, który jednocześnie będzie wam smakować. Co jeszcze powinien zawierać prowiant?
- kanapki z ulubionymi składnikami,
- owsianka (np. z orzechami),
- suszone owoce,
- kabanosy,
- zupa w termosie,
- herbata lub kawa w termosie,
- woda (1,5-2 l).
- W miarę możliwości warto planować dania jednogarnkowe oraz wcześniej przetestować wszelkie nowości, jakie zamierzamy ze sobą zabrać (szczególnie pod kątem smaku oraz ich tolerancji przez organizm) – radzi reprezentantka Polski we wspinaczce sportowej i dietetyczka Klaudia Buczek.
Ilość posiłków można dostosować do swoich potrzeb i przede wszystkim do czasu wędrówki. Wybierając się na krótki spacer oczywiście nie warto brać śniadania, obiadu i podwieczorku, których waga z pewnością ciążyłaby wam na barkach. Im dłuższa wyprawa, tym więcej jedzenia i picia należy ze sobą zabrać. Nawet jeżeli zimą w górach nie doskwiera wam upał, nawodnienie jest ogromnie ważne (pocąc się podczas wysiłku, łatwo jest o odwodnienie organizmu). Wodę lub inne napoje spożywajcie systematycznie w mniejszych ilościach.

Wyjazd zimą: o jakich przedmiotach warto pamiętać?
Podczas wyprawy w góry zimową porą, w plecaku powinniśmy mieć:
- apteczkę i folię NRC,
- chemiczne ogrzewacze do rąk i butów,
- kask, raki, czekan,
- lawinowe ABC,
- powerbank i latarkę czołową,
- papierową mapę (np. laminowaną)
- prowiant,
- dodatkową parę rękawic i skarpet.
Więcej informacji na temat przygotowań i najczęstszych błędów popełnianych w górach o tej porze roku znajdziecie w poniższym artykule:
Źródło: 8a.pl, tatry-przewodnik.com.pl, climb2change.pl

Strefa Biznesu: Polacy coraz częściej podróżują po kraju samolotem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?