Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W tej piekarni w Żarach przed tłustym czwartkiem smaży się 20 tys. pączków!

Aleksandra Łuczyńska
Aleksandra Łuczyńska
Przed tłustym czwartkiem w piekarni Czajkowskich w Żarach smaży się nawet 20 tys. pączków.
Przed tłustym czwartkiem w piekarni Czajkowskich w Żarach smaży się nawet 20 tys. pączków. Aleksandra Łuczyńska
Dobry pączek musi być pięknie zarumieniony, (ale nie spalony), wyrośnięty, puchaty w środku. Najbardziej popularne są te z różą i lukrem. Podpatrywaliśmy, jak się robi pączki przed tłustym czwartkiem w piekarni u Czajkowskich w Żarach.

Mąka, drożdże, woda to podstawowe składniki ciasta na pączki. Dodawanie nadzienia to dwie szkoły, jedna mówi o szprycowaniu pączków już po wysmażeniu, inna o nadziewaniu przed. W piekarni u Czajkowskich w Żarach przed tłustym czwartkiem smaży się dwadzieścia tysięcy pączków. Do ciasta potrzeba aż tony mąki.

- Procedura jest taka sama od czterdziestu lat - mówi Daniel Czajkowski. - Najbardziej popularne są te z różą, ale w ostatnich latach są też z adwokatem, toffi, z orzechami, kokosem. Smaki są najróżniejsze. W pączkach ważne jest to, żeby były smażone na świeżym tłuszczu.

CZYTAJ TEŻ

Zanim pączek zostanie usmażony, trzeba przygotować, wyrobić ciasto, jego kawałki trafiają do specjalnej maszyny, która odmierza porcje i dzieli na mniejsze kawałki. Te wyrastają i trafiają do smażenia. Potem są nadziewane różą i oblewane lukrem.

Zobacz, jak smażą się pączki przed tłustym czwartkiem w żarskiej piekarni

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto