Mąka, drożdże, woda to podstawowe składniki ciasta na pączki. Dodawanie nadzienia to dwie szkoły, jedna mówi o szprycowaniu pączków już po wysmażeniu, inna o nadziewaniu przed. W piekarni u Czajkowskich w Żarach przed tłustym czwartkiem smaży się dwadzieścia tysięcy pączków. Do ciasta potrzeba aż tony mąki.
- Procedura jest taka sama od czterdziestu lat - mówi Daniel Czajkowski. - Najbardziej popularne są te z różą, ale w ostatnich latach są też z adwokatem, toffi, z orzechami, kokosem. Smaki są najróżniejsze. W pączkach ważne jest to, żeby były smażone na świeżym tłuszczu.
CZYTAJ TEŻ
Zanim pączek zostanie usmażony, trzeba przygotować, wyrobić ciasto, jego kawałki trafiają do specjalnej maszyny, która odmierza porcje i dzieli na mniejsze kawałki. Te wyrastają i trafiają do smażenia. Potem są nadziewane różą i oblewane lukrem.
Polub nas na fb
Zobacz, jak smażą się pączki przed tłustym czwartkiem w żarskiej piekarni
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?