Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Weekend z kuchnią molekularną w Gdyni. Herbaciane spaghetti i kawior z soku jabłkowego

Justyna Degórska
2014. W Hewelianum w Gdańsku próbowano już kuchni molekularnej.
2014. W Hewelianum w Gdańsku próbowano już kuchni molekularnej. Karolina Misztal/archiwum DB
W ten weekend Centrum Nauki Experyment w Gdyni zaprasza młodych kucharzy na warsztaty z kuchni molekularnej. Będzie smakowicie, ale też naukowo.

Kuchnia molekularna święci coraz większe triumfy i to już nie tylko na królewskich salonach. Za jej przyczyną, gotowanie staje się prawdziwą przygodą fizyczno-chemiczną dostępną dla niemal każdego. W Polsce do prekursorów tej nietypowej formy przyrządzania potraw należy m.in. Wojciech Modest Amaro, kucharz znany z takich programów telewizyjnych jak Top Chef czy Hell’s Kitchen. W najbliższy weekend, dzięki warsztatom w Centrum Nauki Eksperyment, specjalistą w dziedzinie kuchni molekularnej może stać się każdy mały miłośnik gotowania, który ukończył siedem lat.

Noc Biologów na UG.Tam też była kuchnia molekularna!

Przez dwa dni - w sobotę o godz. 12 oraz 15, a także w niedzielę o godz. 15 - dzieci wraz z opiekunami będą mogły poznać tajniki gotowania molekularnego. Podczas zajęć mali i duzi adepci sztuki kulinarnej stworzą niepowtarzalne, kuszące smakiem i zapachem potrawy.

- Warsztaty organizowane są już po raz kolejny i zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem - mówi Natalia Grzywacz-Leszkowska, zastępca dyrektora Centrum Nauki Eksperyment w Gdyni. - Ich główną zaletą jest to, że mają charakter praktyczny i integracyjny. W naszym laboratorium, każdy chętny będzie mógł samodzielnie poeksperymentować, a nie tylko biernie przyglądać się zachodzącym zjawiskom - zapewnia.

W trakcie zajęć powstaną tak spektakularne dania jak na przykład herbaciane spaghetti, owocowy kawior, pianka molekularna czy lody bez zamrażarki.

Tym samym dzięki warsztatom uczestnicy nauczą się gotować z wykorzystaniem naukowych trików, wzbogacą swoją fizyczno-chemiczą wiedzę i być może wprowadzą również kilka nowości do swojego codziennego menu. Kto wie, być może któryś z młodych adeptów trudnej sztuki kulinarnej pójdzie w ślady Wojciecha Amaro?

Cena udziału w warsztatach to 12 zł od osoby. Ilość miejsc ograniczona. Bilety nabyć można za pośrednictwem strony internetowej www.bilety.experyment.gdynia.pl. Dodatkowo, dla osób, które wezmą udział w zajęciach, Centrum Nauki Eksperyment w Gdyni przygotowało również ofertę specjalną - bilet na wystawę w promocyjnej cenie biletu ulgowego. Bilety na wystawę w cenie promocyjnej kupić można w kasie instytucji w dniu wydarzenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto