Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity mazurek bezowy. Przepis na mazurek wielkanocny, który zachwyca smakiem. Połączenie bezy, migdałów i kawy smakuje obłędnie

Redakcja
Ten mazurek pokochasz od pierwszego gryza! Zobacz przepis na mazurek bezowy z lukrem kawowym. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ten mazurek pokochasz od pierwszego gryza! Zobacz przepis na mazurek bezowy z lukrem kawowym. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, świąteczne ciasto. Można przygotować go na wiele sposobów i w wielu smakach. Proponuję sprawdzony przepis na mazurek bezowy z migdałami i lukrem kawowym. To doskonałe połączenie smaków, które z pewnością posmakuje każdemu. Przekonaj się, jaki jest pyszny i wypróbuj przepis na mazurek bezowy.

W skrócie:

Mazurek bezowy z kawowym lukrem to wyśmienity przysmak na Wielkanoc. Smakuje przepysznie, jest chrupiący z zewnątrz, miękki w środku i pięknie pachnie kawą i migdałami. To także doskonały pomysł na wykorzystanie białek, które zostały nam ze zrobionych wcześniej kruchych ciast czy drożdżowych wypieków.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny mazurek bezowy.

Przepis na mazurek bezowy

czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja: na blaszkę 23x28 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:
spód bezowy:

  • 5 białek,
  • 300 g cukru,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

lukier:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżki wrzątku,
  • 200 g cukru pudru
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Zobacz także: Obłędny mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Przepis na najlepsze ciasto na święta. Tak pyszne, że palce lizać

Jak zrobić mazurka bezowego z lukrem kawowym?

  1. Białka ubijaj mikserem, po kilku minutach zacznij stopniowo dosypywać cukier.
  2. Gdy piana będzie robić się biała, zmniejsz obroty miksera i dosypuj zmielone migdały. Ubijaj ok. 10 minut na sztywną pianę.
  3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze pół minuty.
  4. Przelej bezę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 120 stopni.
  5. Piecz bezę migdałową ok. 1 godzinę.
  6. Zrób lukier: zaparz kawę rozpuszczalną wrzątkiem i wymieszaj z cukrem pudrem na gęsty lukier. Polej nim wystudzony spód bezowy.
  7. Udekoruj mazurka według uznania np. płatkami migdałowymi.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Serwetki i obrusy na Twój stół!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienity mazurek bezowy. Przepis na mazurek wielkanocny, który zachwyca smakiem. Połączenie bezy, migdałów i kawy smakuje obłędnie - Strona Kuchni

Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto