2 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/ac/2f/62b9769892d44_o_large.jpg)
fot. Zinkevych/Getty Images
Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki
Obniżają stężenie cholesterolu we krwi
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.