Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia libańska w Żaganiu! Kto tam gotuje i co można zjeść? Próbowaliście? To zobaczcie!

Małgorzata Trzcionkowska
Małgorzata Trzcionkowska
Kuchnia libańska w Żaganiu
Kuchnia libańska w Żaganiu Małgorzata Trzcionkowska
W Żaganiu powstała nowa kuchnia libańska. Mieści się w Rynku, na rogu z ul. Warszawską. Co tam serwują i kto gotuje? Sprawdziliśmy, co tam można zjeść! Jeśli już byliście, to napiszcie, jak Wam smakowało!

Kuchnia Mezban działała w Stargardzie Szczecińskim, a od niedawna w Żaganiu. Jej szef pochodzi z Bangladeszu. W Żaganiu głównym kucharzem jest Suraj. Załoga jest międzynarodowa, głównie z Bangladeszu i Nepalu, ale niestety, nie ma wśród niej Libańczyków. Za to według zapewnień załogi, przyprawy pochodzą z Bliskiego Wschodu.

Żagańska kuchnia jest niewielka, to właściwie mały bar z jedzeniem inspirowanym kuchnią libańską. Większość potraw jest z kurczakiem lub wołowiną, ale jest też naprawdę duży wybór dań wegetariańskich.

Zamówiłam potrawę z właściwym dla kuchni bliskowschodniej hummusem, grillowanym serem halloumi oraz falafelem - czyli pulpetami z ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami. Do tego pan Suraj zaserwował mi ryż, mieszane sosy oraz małe, podłużne gołąbki, zawinięte w kiszone liście winogron. Jadłam już takie na Kaukazie; w podróży po Gruzji, Armenii i Azerbejdżanie. Tam nazywały się tolma lub dolma. Porcja była duża i ledwie ją zjadłam. Zapłaciłam 25 zł.

Zobacz recenzję DM Cooking/You Tube z żagańskiej restauracji libańskiej

Czytaj również na naszym portalu

Zobacz film Rutply/x-news o posiłkach w libańskim szpitalu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na zagan.naszemiasto.pl Nasze Miasto