7 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Gotowanie warzyw często powoduje, że tracą kolor. Zanim...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d7/94/65b7ac69a2fbd_o_large.jpg)
fot. Iuliia Bogdanova/Getty Images
Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni
Co niszczy witaminę C? Dodawanie sody do gotowania
Gotowanie warzyw często powoduje, że tracą kolor. Zanim jednak posłuchasz kulinarnych rad i dodasz np. do brokułu sody oczyszczonej, zastanów się dwa razy. Ten zasadowy związek powoduje przyspieszony rozpad witaminy C, dlatego warto raczej użyć mniejszej ilości wody (wypłucze mniej tego składnika) i postawić na krótsze ogrzewanie.