Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na makowiec od uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego z Żar

Aleksandra Łuczyńska
Aleksandra Łuczyńska
W Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym w Żarach już czuć święta. Uczniowie dzielą się z nami przepisem na pyszną struclę makową.
W Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym w Żarach już czuć święta. Uczniowie dzielą się z nami przepisem na pyszną struclę makową. SOSW
Święta tuż, tuż. Uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego przygotowują już wspaniałe świąteczne potrawy, słodkie ciasta i same pyszności.

Jeśli szukacie przepisu na pyszny makowiec to warto skorzystać z propozycji uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego, którzy dzielą się z nami recepturą. To krucho - drożdżowa pyszna strucla z makiem, która z pewnością zachwyci naszych gości świątecznych.

CZYTAJ TEŻ

MAKOWA STRUCLA

Ciasto krucho – drożdżowe

Składniki:

  • mąka - 500g
  • margaryna - 250g
  • cukier - 2/3 szklanki
  • jaja - 2 szt.
  • drożdże - 50 g
  • mleko - 100ml

Sposób wykonania:

  • - Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną.
  • - Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i dokładnie rozmieszać.
  • - Do mąki z margaryną dodać cukier, jaja i rozpuszczone drożdże.
  • - Wszystkie składniki zarobić nożem, wyrobić dokładnie rękoma.
  • - Gotowe ciasto odważyć po 300g na strucle.
  • - Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon, brzegi zawinąć.
  • - Papier do pieczenia wysmarować olejem.
  • - Gotową struclę zawinąć lekko papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia.
  • - Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 15-20 min.
  • - Sprawdzić stopień upieczenia.
  • - Pozostawić do wystygnięcia i polukrować.

Masa makowa:

  • Mak – 250 g
  • Cukier – 150 g
  • Miód – 50 g
  • Masło- 30 g
  • Białko – 1- 2 szt.
  • Rodzynki- 50 g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana- 50 g
  • Orzechy lub migdały – 30 g

Sposób przygotowania;

  • Mak zalej wodą, zagotuj, odstaw do napęcznienia.
  • Mak odsącz dokładnie na sitku i zmiel dwukrotnie.
  • Orzechy obsusz w piecu i usuń skórkę.
  • Opłucz i odsącz rodzynki, pokrój skórkę pomarańczową, posiekaj orzechy.
  • Masło rozpuść i połącz z miodem oraz cukrem.
  • Wymieszaj mak z pozostałymi składnikami pasy oraz z ubitą pianą z białek i cukru.
  • Gotową masę rozsmaruj na cieście.

Lukier:

  • Białko – 1 szt.
  • Cukier puder- 150 g
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  • Białko rozetrzyj ze 150 g cukru pudru, dodaj sok z cytryny, dobrze wymieszaj.
  • Struclę polej lukrem, gdy trochę ostygnie.
od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto