Przepis na makowiec od uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego z Żar

Aleksandra Łuczyńska
Aleksandra Łuczyńska
W Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym w Żarach już czuć święta. Uczniowie dzielą się z nami przepisem na pyszną struclę makową.
W Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym w Żarach już czuć święta. Uczniowie dzielą się z nami przepisem na pyszną struclę makową. SOSW
Święta tuż, tuż. Uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego przygotowują już wspaniałe świąteczne potrawy, słodkie ciasta i same pyszności.

Jeśli szukacie przepisu na pyszny makowiec to warto skorzystać z propozycji uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego, którzy dzielą się z nami recepturą. To krucho - drożdżowa pyszna strucla z makiem, która z pewnością zachwyci naszych gości świątecznych.

CZYTAJ TEŻ

MAKOWA STRUCLA

Ciasto krucho – drożdżowe

Składniki:

  • mąka - 500g
  • margaryna - 250g
  • cukier - 2/3 szklanki
  • jaja - 2 szt.
  • drożdże - 50 g
  • mleko - 100ml

Sposób wykonania:

  • - Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną.
  • - Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i dokładnie rozmieszać.
  • - Do mąki z margaryną dodać cukier, jaja i rozpuszczone drożdże.
  • - Wszystkie składniki zarobić nożem, wyrobić dokładnie rękoma.
  • - Gotowe ciasto odważyć po 300g na strucle.
  • - Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon, brzegi zawinąć.
  • - Papier do pieczenia wysmarować olejem.
  • - Gotową struclę zawinąć lekko papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia.
  • - Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 15-20 min.
  • - Sprawdzić stopień upieczenia.
  • - Pozostawić do wystygnięcia i polukrować.

Masa makowa:

  • Mak – 250 g
  • Cukier – 150 g
  • Miód – 50 g
  • Masło- 30 g
  • Białko – 1- 2 szt.
  • Rodzynki- 50 g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana- 50 g
  • Orzechy lub migdały – 30 g

Sposób przygotowania;

  • Mak zalej wodą, zagotuj, odstaw do napęcznienia.
  • Mak odsącz dokładnie na sitku i zmiel dwukrotnie.
  • Orzechy obsusz w piecu i usuń skórkę.
  • Opłucz i odsącz rodzynki, pokrój skórkę pomarańczową, posiekaj orzechy.
  • Masło rozpuść i połącz z miodem oraz cukrem.
  • Wymieszaj mak z pozostałymi składnikami pasy oraz z ubitą pianą z białek i cukru.
  • Gotową masę rozsmaruj na cieście.

Lukier:

  • Białko – 1 szt.
  • Cukier puder- 150 g
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  • Białko rozetrzyj ze 150 g cukru pudru, dodaj sok z cytryny, dobrze wymieszaj.
  • Struclę polej lukrem, gdy trochę ostygnie.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie