MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Te potrawy z czasów PRL jadaliśmy codziennie. Skusicie się teraz na takie dania? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Chleb maczany w jajku i mleku smażony na tłuszczu
Rarytas czasów PRL. Chleb był zawsze, mleko i jajko też się znalazło. I – wbrew pozorom – jest to bardzo smaczne. Usmażony chleb można posmarować dżemem.

Składniki
chleb
jajko
mleko
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Chleb pokroić na kanapki. Jajko rozmącić z odrobiną mleka, posolić. Kromki chleba zamoczyć z dwóch stron w jajku i mleku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Chleb maczany w jajku i mleku smażony na tłuszczu Rarytas czasów PRL. Chleb był zawsze, mleko i jajko też się znalazło. I – wbrew pozorom – jest to bardzo smaczne. Usmażony chleb można posmarować dżemem. Składniki chleb jajko mleko sól do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie Chleb pokroić na kanapki. Jajko rozmącić z odrobiną mleka, posolić. Kromki chleba zamoczyć z dwóch stron w jajku i mleku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Fot. NAC
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego, kotlety z jajek, zupa szczawiowa… To niewątpliwie dania z PRL, którymi zajadaliśmy się codziennie. Zapraszamy Was na sentymentalną podróż w czasie. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania i potrawy z PRL, które warto zrobić, by przypomnieć sobie czasy dzieciństwa i młodości. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Dania rodem z PRL. Nie ma co ukrywać. W czasach kiedy na sklepowych półkach królował ocet, nasze mamy i babcie musiały nieźle się nagłowić, by nakarmić wszystkich domowników. Stąd pewnie kotlety z mortadeli, czy jajek (o schabie można było pomarzyć!), blok czekoladowy czy kasza gryczana z masłem. Nie marudziliśmy przy stole. Pierogi leniwe to był rarytas, a słodki kogel mogel z dodatkiem kakao smakował wybornie!
Poniżej przypominamy przepisy na dania z PRL. Kliknijcie w galerię. Znajdziecie tam przepisy na:

  • Chleb maczany w jajku i mleku smażony na tłuszczu
  • Paprykarz szczeciński
  • Kotlety z jajek
  • Zupa szczawiowa z jajkiem
  • Kotlety z mortadeli
  • Kasza gryczana z masłem
  • Rurki z kremem
  • Zupa ziemniaczana
  • Domowe wafle pischingery
  • Domowe krówki
  • Blok czekoladowy
  • Kogel mogel
  • Szyszki z ryżu preparowanego

Masz chwilę? Wiesz co to lorneta i meduza? Rozwiąż nasz QUIZ Kultowe potrawy z PRL: KLIK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te potrawy z czasów PRL jadaliśmy codziennie. Skusicie się teraz na takie dania? [PRZEPISY] - Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto

Wróć na zary.naszemiasto.pl Nasze Miasto