![Zmora przedszkola dzisiejszych pięćdziesięciolatków. Zielona...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b6/09/62540344755fa_o_large.jpg)
Żywieniowe mity. Czy solenie wielkanocnych jajek jest zdrowe? Czy ziemniaki tuczą? Z pewnością tego nie wiesz…
Szpinak dostarcza szalonej ilości żelaza
Zmora przedszkola dzisiejszych pięćdziesięciolatków. Zielona breja… Fu… A tymczasem… Znany z kreskówek marynarz Popeye wcina szpinak jak oszalały. I ma z tego mnóstwo siły.
Student: Dlaczego Popeye je szpinak
Profesor: Dla żelaza
Student: Pokaż mi dowody…
No i tutaj zaczynają się problemy, bo jak się okazuje marynarz zbyt wiele tego żelaza nie mógł sobie ze szpinaku przyswoić. A już z pewnością nie tyle ile sądzono. Potomek niemieckich Bałtów Gustav von Bunge pod koniec XIX wieku określił zawartość żelaza w liściach szpinaku na 35 miligramów na 100 gramów. Do dziś nie wiadomo, co się wówczas stało i dlaczego te obliczenia były takie. Ktoś zapomniał postawić przecinek? 3,5 miligrama żelaza na 100 gramów to jest prawidłowa wartość. A w takich pestkach dyni na przykład ta wartość wynosi 8,8 /100 mg.
Warto też pamiętać, by jedząc bogate w żelazo produkty łączyć je z witaminą C. To znacznie pomaga w jego wchłanianiu.