Sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy od instagramerki z Żar. Zobaczcie, jak zrobić zakwas czy tatar ze śledzika
Pyszne i zdrowe potrawy na święta. Przepisy zdradza nam Alicja Szobert, która prowadzi profil na Instagramie @moj_pomysl_na_zdrowie
Zdrowe pierniczki
Składniki:
1. Mąka owsiana - 250g
2. Mąka pszenna - 80g
3. Mąka ziemniaczana - 40g
4. Syrop z agawy - 100g
5. Olej kokosowy - 100g
6. Mleko - 100g
7. Proszek do pieczenia bezglutenowy - 2 łyżeczki
8. Przyprawa do piernika - 40/50g
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozgrzewasz, dodajesz syrop z agawy i mleko. Mieszasz i podgrzewasz do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników. Suche składniki przesypujesz do jednej miski, dodajesz mleko z syropem i olejem kokosowym i dobrze wyrabiasz ciasto. Piekarnik nagrzewasz do 160 stopni. Ciastka formujesz jak chcesz (lepiej dłońmi niż np. wałkiem, bo ciasto będzie się łamać, a ciepło dłoni spowoduje, ze lepiej będzie się wszystko kleić). Ciastka układasz na blaszce (wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia) i pieczesz 12 minut. Najlepsze na drugi dzień.