Sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy od instagramerki z Żar. Zobaczcie, jak zrobić zakwas czy tatar ze śledzika
Pyszne i zdrowe potrawy na święta. Przepisy zdradza nam Alicja Szobert, która prowadzi profil na Instagramie @moj_pomysl_na_zdrowie
Zakwas z buraków do barszczu
Składniki:
1. Buraki - 2 kg
2. Czosnek - 10 sztuk
3. Słoik 3,5l
4. Woda - 1,5l przefiltrowanej z kranu
5. Sól kamienna - 1,5 łyżki
6. Liść laurowy - 6 sztuk
7. Ziele angielskie - 8 sztuk
8. Sok z kiszonych ogórków (jeśli to Twój kolejny zakwas to może być sok z wcześniejszego zakwasu) - 100 ml
Sposób przygotowania : Wyparz słoik- to bardzo ważne. Do słoika wrzuć 10 obranych ząbków czosnku. Dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Umyj i obierz buraki i pokrój w półplasterki. Wypełnij burakami cały słoik. Zostaw w słoiku tak z 1 cm wolnego miejsca poniżej szyjki. W osobnym naczyniu rozrób wodę z solą kamienna i mieszaj do rozpuszczenia soli. Do wody dodaj 100 ml soku z kiszonych ogórków lub buraków(sok z kiszonek przyspieszy proces kiszenia buraków).Zalej buraki wodą. Pamiętaj aby woda zakrywała wszystkie buraki. Zakręć słoik. Nic nie może wystawać poza poziom wody ponieważ zakwas może Ci spleśnieć. Trzymaj w temperaturze pokojowej.
Po 5 dniach zakwas gotowy !